Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπεγράφη μνημόνιο που προβλέπει τις διαδικάσίες ένταξης των δύο χωρών. Η Τουρκία έθετε εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία προετοίμασαν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη τετραμερή συνάντηση λίγο μετά τις 17:00 και δύο ώρες αργότερα εξήλθαν της αίθουσας, όπως γνωστοποίησαν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία διόρθωσε το αρχικό της λάθος και γνωστοποίησε ότι η συνάντηση δεν τελείωσε, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα.

Έπειτα από δεκαετίες πολιτικής ουδετερότητας, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία όμως έχει εμποδίσει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Οι πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο υποψήφιες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, ευχαρίστησε τον Ερντογάν και δήλωσε πως «σήμερα βρεθήκαμε, συζητήσαμε και λύσαμε τα προβλήματά μας όπως κάνουμε στο ΝΑΤΟ». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA