Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία προετοίμασαν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία τώρα λέει ότι θα πιέσει για την έκδοση 33 υπόπτων για «τρομοκρατία» από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Θα τους ζητήσει να «εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.

Διαβάστε ακόμη: Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: «Οι όποιες διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά»

Η Τουρκία αρχικά απείλησε να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους, αλλά μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμβιβασμό. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να καλέσουν επίσημα τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη πριν από το τέλος της συνάντησης.

«Μαύρη μέρα για τους Κούρδους»

Πάντως, πριν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη σε μια συμμαχία με την Τουρκία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και οι βουλευτές του έσπευσαν να διεκδικήσουν δικαίωση. «Το ξεπούλημά μας στον Ερντογάν έγινε γρήγορα» είπε η Ulla Andersson, πρώην εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής του Κόμματος της Αριστεράς.

Στη Φινλανδία, η αντίδραση στη συμφωνία φαινόταν πολύ πιο ήπια με έμφαση στις θετικές προοπτικές από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ζημιά στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μπορούσε να προκαλέσει. H Αγκυρα κάλεσε τη Φινλανδία να παραδώσει έξι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άλλα έξι από το κίνημα του εξόριστου Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Τουρκία θέλει επίσης 11 μέλη του PKK και 10 Γκιουλενιστές να εκδοθούν από τη Σουηδία.

Το PKK, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε έναν ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης το 1984, ζητώντας ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, οι Γκιουλενιστές κατηγορούνται από την Τουρκία για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ενώ το PKK θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν βλέπουν το κίνημα Γκιουλέν με το ίδιο πρίσμα. Η Φινλανδία και η Σουηδία μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει δημόσια σχόλια για το τουρκικό αίτημα. Σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο της Τρίτης , το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη συμφώνησαν να «αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK» και να μην υποστηρίξουν τους Γκιουλενιστές. Υποσχέθηκαν επίσης να μην υποστηρίξουν το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τη στρατιωτική του πτέρυγα, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - που η Άγκυρα επιμένει ότι είναι προέκταση του PKK. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να άρουν τους περιορισμούς τους στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η Σουηδία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κουρδική ομάδα YPG, η οποία πολεμά την τρομοκρατική ομάδα IS στη Συρία. Αλλά η συμφωνία του ΝΑΤΟ δείχνει ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι ο πολιτικός βραχίονας της ομάδας αποτελεί κάλυψη για το μαχητικό PKK. Η Amineh Kakabaveh, Σουηδή βουλευτής ιρανικής κουρδικής καταγωγής, είπε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα» για τη Σουηδία. Υποστήριξε ότι η Στοκχόλμη απλώς θυσίαζε τους Κούρδους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA