Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο σεξουαλικός... μεσαίωνας στην Τουρκία καλά κρατεί, καθώς μόλις μια μέρα μετά τις συμπλοκές της αστυνομίας με μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια του Pride στην Αγκυρα, όπου ακολούθησαν ακόμη και συλλήψεις διαδηλωτών, ήρθε και η δημόσια κατακραυγή κατά Τούρκου τραγουδιστή, επειδή κυκλοφόρησε ερωτικό τραγούδι με γκέι αναφορές. Μάλιστα, το νέο βίντεο κλιπ του Mabel Μatiz έγινε viral και το όνομά του στα social media συνδέθηκε με hashtag εξόντωσης!

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: «Θα συνεχίσω», παρά τις παραιτήσεις υπουργών του - Σενάριο για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Ετσι, οι χρήστες των social media ζητούν την «εξόντωσή» του, ενώ η πολιτεία σκέφτεται να τον τιμωρήσει, αφού πρώτα απαγόρευσε τη δουλειά του. Ολα αυτά επειδή κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με αναφορές στον έρωτα μεταξύ δύο ανδρών. Ο Mabel Μatiz, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι είναι Fatih Karaca, κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη το νέο του τραγούδι με τίτλο Karakul που σημαίνει «αστυνομικό τμήμα». Το βίντεο κλιπ δείχνει το 36χρονο τραγουδιστή και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή σε μια έπαυλη με έναν άλλο άνδρα να κρατούν κόκκινα γαρίφαλα και κρίνα. 

Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αλλιώς γνωστό ως RTÜK, έχει απαγορεύσει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να παίζουν το τραγούδι, ανέφερε το Out News Global.

«Διορθώστε τους ΛΟΑΤΚΙ... δεν αλλάζει η Τουρκία»

Το βίντεο μέσα σε λίγες ώρες έγινε ανάρπαστο στο YouTube με το trend να έχει ξεπεράσει τις 4,5 εκατομμύρια προβολές, ενώ ξεκίνησε μια εκστρατεία στα social media με στόχο την αφαίρεσή του. Το hashtag #HaddiniBilMabelMatiz” είναι από τα πιο δημοφιλή στο Twitter μέσα σε λίγες ημέρες από την 1η Ιουλίου. Ένας χρήστης έγραψε: «Για να μην συμβεί ξανά αυτό, πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και τιμωρίες. Θα σε εξοντώσουμε». Ένας άλλος χρήστης ζήτησε να «διορθωθούν» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άλλος πρόσθεσε: «Δεν θα αλλάξουμε την παραδοσιακή κουλτούρα της Τουρκίας…».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Κλαίω, αλλά από χαρά»

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, φαίνεται να μην απασχολούν τον καλλιτέχνη ο οποίος έγραψε στο Twitter. «Κλαίω αλλά από χαρά. Η έκφραση όλων των μορφών αγάπης, στοργής και ανθρωπιάς», είναι πάντα στόχος της μουσικής μου. «Όλα περνούν. Η ζωή και η μουσική παραμένουν». Στο πλευρό του Μatiz στάθηκε πάντως η τραγουδίστρια Gülsen, γράφοντας στο Twitter «ας κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλες αυτές τις βλακείες που γράφονται κι ας ανοιχτούμε σε αυτό το τραγούδι». 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πρόκειται για μια τρομακτική πράξη λογοκρισίας, λίγες μόνο μέρες αφότου η αστυνομία διέλυσε βάναυσα το Istanbul Pride. Η Kaos GL Derneği, μίας από τις παλιότερες ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στη χώρα, δήλωσε ότι: «οι απαγορεύσεις και λογοκρισίες δεν μπορεί να εμποδίσει τα τραγούδια μας. Η φωνή και η ανάσα του Μabel είναι δική μας, όλων μας. Ενάντια στον βούρκο του μίσους, δίνουμε φωνή στον Mabel».

Ο Ερντογάν... κυνήγησε την ομοφυλοφιλία

Στο τελευταίο Pride που επιχειρήθηκε στην Αγκυρα την Τρίτη, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ προχωρώντας μάλιστα σε τουλάχιστον 36 συλλήψεις αφότου οι αρχές απαγόρευσαν τέτοιου είδους πορείες σε πόλεις σε όλη τη χώρα για λόγους ασφαλείας. Η UniKuir, οργάνωση ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ+ που έχει την έδρα της στην Άγκυρα, δήλωσε ότι δέχτηκε μαζικές και απρόκλητες επιθέσεις από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, αλλά η εχθρότητα προς αυτήν είναι ευρέως διαδεδομένη και η αστυνομική καταστολή στις παρελάσεις Υπερηφάνειας γίνεται όλο και πιο σκληρή με την πάροδο των ετών. Μόλις, την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία διέλυσε μια μεγαλύτερη ετήσια πορεία Υπερηφάνειας και έθεσε υπό κράτηση περισσότερα από 300 άτομα.

Χιλιάδες άνθρωποι συνηθίζουν να παρίστανται στις ετήσιες πορείες Υπηρηφάνειας στη λεωφόρο Ιστικλάλ, την κύρια λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει σκληρύνει τη στάση της για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA