ΔΙΕΘΝΗ
14/07/2022 21:10

Μάριο Ντράγκι: Πολιτικό θρίλερ με την παραίτησή του - Δεν την δέχεται ο Ματαρέλα

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής - Αυτό έφερε την παραίτηση του δεύτερου την οποία δεν κάνει δεκτή ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μάριο Ντράγκι: Πολιτικό θρίλερ με την παραίτησή του - Δεν την δέχεται ο Ματαρέλα
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του μετά από τη μη ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τη λέγκα των Πέντε Αστεριών, η οποία είναι ο κυβερνητικός του εταίρος. Σύμφωνα με τον ιταλικό και τον διεθνή Τύπο, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθεί η κρίση στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 20 νεκροί από πυραυλικό χτύπημα στην πόλη Βινίτσια

Η ένταση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το χρηματιστήριο

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί για την επίλυση της κρίσης, ο Ντράγκι επέμενε ότι δεν θα συνέχιζε να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνο να υποχωρήσει κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο ύστερα από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Η δραματική παραίτηση Ντράγκι

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρετε η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ