Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειές της η Ρωσία στον «οικονομικό πόλεμο» που έχει ανοίξει με τη Δύση καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή (22/7), θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πια με πετρέλαιο τις χώρες που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Η Ναμπιούλινα προσέθεσε ότι η πρόταση των χωρών της ομάδας της G7, που αποσκοπεί στην αφαίρεση των ενεργειακών εσόδων από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιλογές της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. «Όπως αντιλαμβάνομαι, δεν θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο εκείνες τις χώρες οι οποίες θα επιβάλουν ένα τέτοιο πλαφόν και το πετρέλαιο μας και τα πετρελαϊκά μας προϊόντα θα ανακατευθυνθούν στις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργασθούν μαζί μας» δήλωσε η Ναμπιούλινα. Το σχέδιο που προβλέπει την επιβολή πλαφόν, και το οποίο έθεσε επί τάπητος πρώτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, θα μπορούσε να οριστεί στο ήμισυ της ρωσικής τιμής αγοράς, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία και το επίπεδο της τιμής.

Ολα αυτά την ώρα που η Μόσχα ήδη έχει απειλήσει με διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πράγμα που ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε για 10 ημέρες λόγω της διακοπής ροής αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, με τη λειτουργία να αποκαθίσταται τελικά χθες, Πέμπτη, σε μικρότερη όμως ροή από εκείνη που υπήρχε προ της διακοπής. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση στο Twitter του προέδρου του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ο οποίος ανέφερε ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

Στις «εχθρικές χώρες» πλέον η Ελλάδα

Ενώ όμως ο οικονομικός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση συνεχίζεται, με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα  ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, η Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα στη λίστα των «μη φιλικών» χωρών προς τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα. Εκτός από την Ελλάδα, στη λίστα βρίσκονται επίσης η Δανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Κροατία.

«Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο. Η Μόσχα ανακοίνωσε το πλαφόν των ατόμων που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, με τα οποία διπλωματικές αποστολές «μη φιλικών χωρών» και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:

  • Ελλάδα: 34 άτομα 
  • Δανία: 20 άτομα
  • Σλοβακία: 16 άτομα 
  • Σλοβενία και Κροατία: Δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία 

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (…) ενδέχεται να διευρυνθεί». Επίσης, στις αρχές Μαρτίου η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε λίστα με ξένα κράτη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών». Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.

Συμφωνία με Ουκρανία για τα σιτηρά

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Παρασκευής, υπογράφηκε συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για να ξεκινήσουν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Πτώση σημειώνουν ήδη οι τιμές στα σιτηρά παγκοσμίως με τη συμφωνία να υπογράφεται από εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Παρέστησαν επίσης- σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν - ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή μπορεί να αμβλυνθεί. Προηγήθηκαν μήνες αδιέξοδων και άκαρπων διαπραγματεύσεων για τους τόνους αγροτικών εξαγωγών που παραμένουν στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του αγροτικού εμπορίου από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών λαδιών στον κόσμο, βελτιώνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και βοηθώντας στην άμβλυνση των ανησυχιών μιας επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία και αν οι πωλήσεις στην Ουκρανία μπορούν να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εξακολουθεί να μαίνεται», σημειώνει το Bloomberg

Η Ουκρανία και η Ρωσία, αμφότερες από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση της Πέμπτης από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας. Αλλά σε μια ομιλία αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας του θα μπορούσαν σύντομα να ξεμπλοκαριστούν. «Αύριο περιμένουμε νέα για το κράτος μας από την Τουρκία σχετικά με την απεμπλοκή των λιμανιών μας», είπε. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία» 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε σήμερα ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, και ζήτησε την «ταχεία εφαρμογή» της. «Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζητούμε την ταχεία εφαρμογή της», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι ένα καθοριστικό στάδιο στις προσπάθειες με στόχο να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή της και την καλή πίστη στη συμφωνία» που υπογράφηκε την Παρασκευή, διευκρίνισε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα με την Τουρκία και τον ΟΗΕ μια συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, προβλέποντας ότι «ασφαλείς διάδρομοι» θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία θα ισχύει για «120 ημέρες», δηλαδή τέσσερις μήνες, όσο χρόνο χρειάζεται για να εξαχθούν οι σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι στοιβαγμένοι στα ουκρανικά σιλό, καθώς μια νέα συγκομιδή πλησιάζει. «Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία να μεταφέρει το συντομότερο δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της προς τις παγκόσμιες αγορές», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει σκόπιμα τις αγροτικές υποδομές και τον εξοπλισμό όπως και τις μεταφορές της Ουκρανίας, ότι προκαλεί ελλείψεις καυσίμων και ότι δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική διατροφική αλυσίδα σε όλο τον κόσμο μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια και λεηλατώντας τα ουκρανικά σιτηρά. «Η Ρωσία πράγματι έθεσε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να αρχίσει να αντιστρέφεται αυτή η αρνητική πορεία», δήλωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA