ΔΙΕΘΝΗ
17/08/2022 02:29

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Vanity Fair αναρωτιέται αν ήρθε η ώρα να «τελειώνει η διαμάχη Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου»

Με το ενδεχόμενο επίλυσης της διαμάχης που φέρνει αντιμέτωπες Ελλάδα και Βρετανία εδώ και δεκαετίες ασχολείται η ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού Vanity Fair και εξηγεί πως ίσως να ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη θέση τους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Vanity Fair αναρωτιέται αν ήρθε η ώρα να «τελειώνει η διαμάχη Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου»
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Με τίτλο «Μάρμαρα του Παρθενώνα: βαδίζει προς το τέλος η ιστορική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου;» η ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού Vanity Fair αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και σημειώνει ότι: «Στα τέλη Ιουλίου, το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε την πόρτα σε μια «ενεργή συνεργασία» με την Ελλάδα για να επιλύσει, ίσως, τη διαμάχη που τους έχει φέρει αντιμέτωπους για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Το άρθρο σημειώνει ότι «η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816. Μια αναδρομή σε μια πολιτιστική αντιπαράθεση με πολιτικά διακυβεύματα» και συμπληρώνει πως «θα μπορούσε τελικά το Βρετανικό Μουσείο να κλείσει το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια;

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος κάνει μια αναφορά στη δήλωση, στην εφημερίδα Times, του αναπληρωτή διευθυντή του βρετανικού μουσείου που είπε ότι ήταν ανοιχτός σε μια «ενεργή συνεργασία» με την Ελλάδα, σχετικά με το ακανθώδες θέμα των ελληνικών αρχαιοτήτων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816.

Το δημοσίευμα του Vanity Fair κάνει αναφορά στην ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Μ. Βρετανία καθώς και τις θέσεις τις Ελλάδας για την επιστροφή τους στη χώρα και του Βρετανικού Μουσείου για τη διατήρησή τους εκεί, ενώ επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική φάση του Brexit, πολλά ευρωπαϊκά κράτη προέτρεψαν το Ηνωμένο Βασίλειο να εκμεταλλευτεί το νέο του καθεστώς για να δεχτεί το αίτημα της Ελλάδας, μια για πάντα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα στη Δύση, το ζήτημα της αποκατάστασης της κληρονομιάς που λεηλατήθηκε σε περιόδους κατοχής ή αποικισμού είναι όλο και λιγότερο ταμπού. Στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστήριξε την επιστροφή αφρικανικών αντικειμένων τέχνης. Δέσμευση που ακολούθησαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Για την Ελλάδα, ήταν η Ιταλία που έκανε το πρώτο βήμα. Στις 10 Ιανουαρίου, το μουσείο του Παλέρμο επέστρεψε ένα κομμάτι της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο Λουί Γκοντάρ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία: «Είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ του μουσείου του Παλέρμο, της διοίκησης της Σικελίας, του ιταλικού κράτους και της Ελλάδας. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραχώρησε πολύ γενναιόδωρα ένα άγαλμα της Αθηνάς στο μουσείο.

Αυτή η πολιτική της διπλωματίας επιτρέπει στους Έλληνες να επωφεληθούν από την υποστήριξη πολλών κρατών, ακόμη και δημοσίων προσώπων, όπως η Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Για τον Γκοντάρ «είναι θεμελιώδες μια χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως δυτική και δημοκρατική να δεχτεί το αίτημα της Ελλάδας και να αποκαταστήσει αυτό που αρπάχτηκε από το ναό της Θεάς, το λίκνο της δημοκρατίας», καταλήγει το Vanity Fair.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ