ΔΙΕΘΝΗ
27/08/2022 13:10

Γαλλία: Δίνει 4.000 ευρώ σε όποιον ανταλλάξει το παλιό αυτοκίνητο με ηλεκτρικό ποδήλατο

Η γαλλική κυβέρνηση επιδοτεί με ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 4.000 ευρώ όλους όσοι αποφασίσουν να αποσύρουν το παλιό αυτοκίνητό τους και να το αντικαταστήσουν με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γαλλία: Δίνει 4.000 ευρώ σε όποιον ανταλλάξει το παλιό αυτοκίνητο με ηλεκτρικό ποδήλατο
(πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Το πρόγραμμα Le Plan Vélo που «τρέχει» εδώ και τέσσερα χρόνια στη Γαλλία έχει σκοπό να δώσει ανάσα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες ώστε να αντικαταστήσουν τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο, με άλλες νεότερες πιο φιλικές προ το περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και μια νέα παροχή που άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες και φιλοδοξεί να βάλει στην καθημερινότητα των Γάλλων τα ποδήλατα. Η κυβέρνηση επιδοτεί με ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 4.000 ευρώ όλους όσοι αποφασίσουν να αποσύρουν το παλιό ρυπογόνο αυτοκίνητό τους και να το αντικαταστήσουν όχι με κάποιο νέο υβριδικό, αλλά με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο!

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία για τη στάση της Μόσχας – Πώς η Ρωσία «τορπίλισε» τη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Οπως αναφέρουν οι Times, το πλήρες κίνητρο των 4.000 ευρώ δίνεται σε όσους ανήκουν σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και ζουν σε αστικές ζώνες με υψηλές εκπομπές ρύπων. Η ενίσχυση είναι ανάλογη με το εισόδημα, ενώ για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα νέο ηλεκτρικό ποδήλατο αλλά δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ρυπογόνο αυτοκίνητό τους, είναι διαθέσιμη επιδότηση έως και 400 ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κίνητρα και από τις πόλεις, όπως το Παρίσι που προσφέρει έως και 500 ευρώ για την αγορά ενός e-bike ή ενός πτυσσόμενου συμβατικού ποδηλάτου. Είναι μια κίνηση που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη σε πόλεις σε όλο τον κόσμο καθώς οι κάτοικοι απαιτούν πιο προσιτό αστικό σχεδιασμό.

Η ιδέα των πόλεων που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν προτεραιότητα στην κινητικότητα των ανθρώπων έναντι των αυτοκινήτων έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για αλλαγές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει αλλαγή των λωρίδων αυτοκινήτων και της στάθμευσης στο δρόμο σε αποκλειστικές λωρίδες για δημόσια μέσα μεταφοράς ή ποδηλατόδρομους, καθώς και επέκταση πεζοδρομίων και πεζόδρομων. Πολλές πόλεις απαγορεύουν τα αυτοκίνητα σε κεντρικές περιοχές ή καθιερώνουν τιμολόγηση κυκλοφοριακής συμφόρησης για να αποτρέψουν την οδήγηση στις πιο πολυσύχναστες αστικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ