Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από τον πρωθυπουργικό θώκο κι επίσημα, αποχαιρετώντας τους πολίτες και τους συντρόφους του Συντηρητικούς με μια αμφιλεγόμενη ομιλία έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Πριν μπει στο αεροπλάνο με τη σύζυγό του για να μεταβεί στο Μπαλμόραλ, στο Αμπερντίν της Σκωτίας ώστε να υποβάλλει κι επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός αφού είπε ότι θα στηρίξει την νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, χαρακτήρισε εαυτόν «προωθητικό πύραυλο που έχει εκπληρώσει το στόχο του...

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι θα προσφέρει στην επερχόμενη κυβέρνηση «τίποτα παρά την πιο ένθερμη υποστήριξη». «Είναι μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία, αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες σε όλη τη χώρα. Λέω στους συναδέλφους μου Συντηρητικούς, ότι είναι καιρός η πολιτική να ξεπεράσει τους ανθρώπους, είναι καιρός να σταθούμε πίσω από τη Λιζ Τρας».

Ο κ. Τζόνσον συνεχίζοντας επαίνεσε τους υπουργούς του για το έργο τους στο Brexit, την κυκλοφορία του εμβολίου και το γεγονός ότι στάθηκαν απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέχεια έστρεψε το λόγο του στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας: «Ξέρω ότι η Λιζ Τρας και αυτή η συμπονετική συντηρητική κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουμε τους ανθρώπους από αυτήν την κρίση... και θα νικήσουμε. Αν ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει εκβιάζοντας και εκφοβίζοντας τον βρετανικό λαό, τότε έχει πλανηθεί εντελώς» πρόσθεσε.

Ολοκλήρωσε τον λόγο του κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ των αντιμαχόμενων πτερυγών του κόμματος των Τόρις και της σχέσης του σκύλου του Ντάιλν, με τον Λάρι τη γάτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10, καλώντας το κόμμα του να συγκεντρωθεί και να βρει κοινό έδαφος για το καλό του βρετανικού λαού.

Ο Μπόρις... Ρωμαίος δικτάτορας!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζόνσον σύγκρινε τον εαυτό του με τον Ρωμαίο δικτάτορα Lucius Quinctius Cincinnatus – έναν αγρότη που κλήθηκε από τους συμπολίτες του να ηγηθεί, αλλά επέστρεψε στη φάρμα του ύστερα από 16 μέρες! Ο Μπόρις Τζόνσον είναι διάσημος για την αγάπη του για τις κλασικές αναφορές και δεν έχασε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μία στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Όπως ο Κιγκινάτος, επιστρέφω στο άροτρό μου».

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια παραχώρηση ότι, όπως ο Cincinnatus, επιστρέφει στην αφάνεια (σ.σ.: ίσως στη φάρμα της οικογένειας Τζόνσον στο Σόμερσετ) μετά από μια σύντομη αλλά σημαντική πρωθυπουργία. Ισως ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει εντελώς από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Κιγκινάτος στη συνέχεια επέστρεψε για να υπηρετήσει για δεύτερη φορά, ωστόσο, η ιστορική αυτή προσέγγιση αμφισβητείται από αρκετούς ακαδημαϊκούς κι άλλους ιστορικούς.

Βράζει η αντιπολίτευση για το «αντίο» χωρίς ούτε μια συγγνώμη

Η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον «είχε όλα τα βρωμερά χαρακτηριστικά κάποιου που είχε προνομιακό υπόβαθρο», είπε η αναπληρώτρια επικεφαλής των Εργατικών Αντζελα Ρέινερ. Μιλώντας στο Sky News, η κυρία Ρέινερ είπε ότι η ομιλία του Τζόνσον ήταν «εντελώς αυταπάτη» σχετικά με το τι συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια και «την κρίση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι». Είπε χαρακτηριστικά πως «απλώς ένιωσα ότι δεν υπήρχε καμία αναγνώριση για το σκάνδαλο και τη δυσωδία που έχει κατακλύσει το κόμμα του και την κυβέρνησή του τα τελευταία δύο χρόνια...

«Είτε υποστήριζε το σκάνδαλο γύρω από τον Οουεν Πάτερσον, είτε υποστήριξε τον Κρις Πίντσερ με την υπόθεση με τη σεξουαλική παρενόχληση, είτε ήταν τα δισεκατομμύρια λιρών που σπαταλήθηκαν σε χρήματα και δόθηκαν στους συντρόφους μέσω της παγκόσμιας πανδημίας. Και, φυσικά, το πάρτι που έγινε όταν είπαν στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι έπρεπε να μπουν σε lockdown και να ακολουθήσουν τους κανόνες. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά κάποιου που είχε προνομιακό υπόβαθρο, που πιστεύει ότι μπορεί απλώς να κάνει ό,τι του αρέσει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA