Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν» έλεγε κάπου στα μέσα του 20ού αιώνα ο Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, έρχεται να προσθέσει και κάτι ακόμη. Μπορεί οι νεκροί στρατιώτες να υπολογίζονται προς στιγμήν σε χιλιάδες από την 24η Φεβρουαρίου και μετά, αλλά άξιο αναφοράς είναι πως από τότε υπάρχουν και 8 δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες που πέθαναν «τυχαία». Ποια ήταν τα κοινά τους; Στενοί δεσμοί με το Κρεμλίνο, τεράστιος πλούτος, σύνδεση με το ρωσικό φυσικό αέριο και αντιπολεμική στάση έναντι της Ουκρανίας και του Πούτιν

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Μετά τον θάνατο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας - αυτόν που τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ως «τυχαία πτώση από το παράθυρο του νοσοκομείου» - τέθηκαν ξανά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών και επικριτών του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετίζονται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Lukoil πάντως ανέφερε ότι ο Ραβίλ Μαγκάνοφ «πέθανε μετά από βαριά ασθένεια» την Πέμπτη, χωρίς να δώσει ποτέ περισσότερες λεπτομέρειες. Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν αργότερα ότι το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Μόσχας, όπου συχνά νοσηλεύεται η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας. 

Ο Πούτιν πήγε στο ίδιο νοσοκομείο την Παρασκευή για να εναποθέσει λουλούδια δίπλα στο φέρετρο του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος πέθανε την περασμένη Τρίτη, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ο Μαγκάνοφ φέρεται να έπεσε από παράθυρο του έκτου ορόφου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν ότι σκόνταψε και έπεσε ενώ κάπνιζε, αναφέροντας ότι δίπλα στο παράθυρο βρέθηκε ένα πακέτο με τσιγάρα. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RBK ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα αυτοκτονίας. Σημειώνεται, πως η Lukoil είναι μία από τις λίγες ρωσικές εταιρείες που ζήτησαν δημόσια τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας τον Μάρτιο «άμεση παύση της ένοπλης σύγκρουσης».

Δεν ήταν ο πρώτος ολιγάρχης της Lukoil που έχασε την ζωή του από τις 24 Φεβρουαρίου

Παρεμπιπτόντως, ο Μαγκάνοφ δεν ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Lukoil που πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες από τότε που ξεκίνησε η πλήρης επιθετικότητα του Κρεμλίνου εναντίον του δυτικού γείτονά του στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πρώην κορυφαίος διευθυντής Aleksandr Subbotin βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο κατοικίας σε προάστιο της Μόσχας τον Μάιο. Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το σπίτι ανήκε σε έναν αυτοαποκαλούμενο θεραπευτή, τον Σαμάν Μάγκουα, ο οποίος ασκούσε τελετουργίες εξαγνισμού. 

Ο Μάγκουα κατέθεσε ότι ο Σουμπότιν ήρθε στο σπίτι του υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και απαίτησε από τον θεραπευτή, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Aleksei Pindurin, να πραγματοποιήσει ένα θεραπευτικό τελετουργικό για θεραπεία από συμπτώματα hangover. Οι ερευνητές είπαν ότι η προκαταρκτική αιτία του θανάτου του Subbotin ήταν καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, ο θάνατος του Ραβίλ Μαγκάνοφ τράβηξε την προσοχή του Τύπου, καθώς ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά από «τυχαίους» θανάτους όσων είτε επωφελήθηκαν από τις καλές σχέσεις με τον Πούτιν είτε ήταν αγκάθι στο μάτι του - ή και τα δύο.

Οι αντιπολεμικοί ολιγάρχες πεθαίνουν κάτω από περίεργες συνθήκες

Τουλάχιστον άλλοι έξι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν πεθάνει κάτω από περίεργες συνθήκες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η σχέση τους με το Κρεμλίνο και το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν ο κοινός κρίκος τους. Αυτό έχει εγείρει τις υποψίες των διεθνών ερευνητών, οι οποίοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτοί οι θάνατοι μπορεί, στην πραγματικότητα, να ήταν στημένες αυτοκτονίες ή δολοφονίες λόγω της στάσης τους για την επιθετικότητα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας ή των δεσμών τους με διαφθορά στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Και όλα ξεκίνησαν στην Αγία Πετρούπολη λίγο πριν τον πόλεμο. Μόλις έναν μήνα πριν, ένα κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom βρέθηκε νεκρό στο εξοχικό του κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ο Λεονίντ Σούλμαν , 60 ετών, βρέθηκε στο μπάνιο του σπιτιού με κομμένους καρπούς, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, φέρεται να βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας δίπλα στο σώμα του, στο οποίο αφηγούταν τα βάσανά του μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι, που η Gazprom ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να πάρει άδεια. Η εκδοχή αμφισβητήθηκε όταν η think tank του Ινστιτούτου της Βαρσοβίας δήλωσε ότι ο Σούλμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών της Gazprom Invest, ενεπλάκη σε πιθανή υπόθεση διαφθοράς στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το πρωί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Alexander Tyulyakov, 65 ετών, ανώτερο στέλεχος της Εταιρικής Ασφάλειας της Gazprom, πέθανε στο σπίτι του στο ίδιο χωριό με τον Σούλμαν. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, το σώμα του βρέθηκε κρεμασμένο στο γκαράζ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η μονάδα ασφαλείας της ίδιας της Gazprom έφτασε στον τόπο της αυτοκτονίας ταυτόχρονα με την αστυνομία και διερευνούσε επίσης τον θάνατο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ένας από τους δύο θανάτους που σημειώθηκαν στο εξωτερικό είναι αυτός του Μιχαήλ Γουότφορντ, ο οποίος ζούσε με την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο γεννημένος στην Ουκρανία, 66χρονος μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο οποίος έχτισε επίσης μια αυτοκρατορία ιδιοκτησίας στο Λονδίνο, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Surrey. Η αιτία θανάτου του Γουότφορντ προσδιορίστηκε ως «θάνατος από απαγχονισμό».Οι βρετανικές αρχές αντιμετώπιζαν τον θάνατο του Γουότφορντ ως ανεξήγητο, αλλά όχι ύποπτο. Αργότερα προέκυψε ότι ο Γουότφορντ είχε αλλάξει το επώνυμό του από Τολστοσέγια μετά τη μετακόμισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2000. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κλιμακώνονται ξαφνικά οι δολοφονίες - αυτοκτονίες των επικριτών του Πούτιν;

Τον Μάρτιο, τα πτώματα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Βασίλι Μέλνικοφ και της οικογένειάς του βρέθηκαν στο πολυτελές διαμέρισμά του στο Νίζνι Νόβγκοροντ, μια πόλη στη δυτική Ρωσία. Ο Μέλνικοφ είχε κάνει την περιουσία του δουλεύοντας σε μια από τις ιατρικές εταιρείες που επλήγησαν από τις δυτικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Μέλνικοφ, μαζί με την 41χρονη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 10 και 4 ετών αντίστοιχα, πέθαναν εξαιτίας τραυμάτων από μαχαίρι. Το όπλο της δολοφονίας φέρεται να βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο ολιγάρχης σκότωσε την οικογένειά του πριν αυτοκτονήσει, αν και γείτονες και άλλοι συγγενείς διαφώνησαν με την επίσημη εκδοχή. Άλλα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία του Μέλνικοφ, η οποία εισάγει ιατρικό εξοπλισμό στη Ρωσία, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το τελευταίο «κρούσμα» σημειώθηκε στην Ισπανία, πιο συγκεκριμένα στο Lloret de Mar, όπου ο Ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Προτοσένια , 55 ετών, βρέθηκε νεκρός μαζί με άλλα δύο μέλη της οικογένειας στις 19 Απριλίου. Ο πρώην επικεφαλής του κολοσσού φυσικού αερίου Novatek, με προσωπική περιουσία 400 εκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε απαγχονισμένος, μαζί με την σύζυγο και την κόρη του, που μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στην οικογενειακή βίλα. Αυτό που αρχικά χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία ως διπλή ανθρωποκτονία και ακολούθησε η αυτοκτονία του Protosenya, διαψεύστηκε κατηγορηματικά ο γιος του. Μάλιστα, αρκετοί οικογενειακοί φίλοι βγήκαν δημόσια για να δηλώσουν ότι ο Protosenya είναι, στην πραγματικότητα, το τρίτο θύμα μιας «σκηνοθετημένης αυτοκτονίας» και ότι ο ολιγάρχης δεν θα μπορούσε με τίποτα να φτάσει σε σημείο να δολοφονήσει την οικογένειά του. Η καταλανική αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά ενεργά την υπόθεση.

Μόλις μια μέρα πριν από το θάνατο του Προτοσένια και της οικογένειάς του, το σώμα του Ρώσου ολιγάρχη Βλάντισλαβ Αβάγιεφ βρέθηκε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, μαζί με τα πτώματα της συζύγου και της 13χρονης κόρης του. Η κόρη του Αναστασία, 26 ετών, ήταν αυτή που ανακάλυψε τον τόπο του εγκλήματος. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται πηγή προσκείμενη στις αρχές επιβολής του νόμου ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Avayev - πρώην σύμβουλος του Πούτιν και πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank - σκότωσε τη γυναίκα και την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Στο χέρι του ολιγάρχη βρέθηκε ένα πιστόλι και το διαμέρισμα βρέθηκε κλειδωμένο από μέσα. Η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και συνδέεται με την Gazprom, τη μεγαλύτερη δημόσια εισηγμένη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο. 

Οι πτώσεις από τα παράθυρα

Ο θάνατος του Μαγκάνοφ την περασμένη Πέμπτη ταιριάζει και με το μοτίβο επιφανών Ρώσων που έπεσαν από τα παράθυρα και σκοτώθηκαν. Τον Οκτώβριο του 2021, ένας Ρώσος διπλωμάτης βρέθηκε νεκρός αφού έπεσε από ένα παράθυρο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Ο άγνωστος άνδρας ήταν αναπληρωτής γραμματέας της πρεσβείας, αλλά γερμανικές πηγές πληροφοριών είπαν στην εφημερίδα πως υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μυστικός αξιωματικός της FSB της Ρωσίας. Το ερευνητικό πρακτορείο Bellingcat είπε ότι χρησιμοποίησε δεδομένα ανοιχτού κώδικα για να ταυτοποιήσει τον άνδρα ως τον Κιρίλ Ζάλο, γιο του στρατηγού Αλεξέι Ζάλο, αναπληρωτή διευθυντή της Δεύτερης Υπηρεσίας του FSB, υπεύθυνου για την αντιμετώπιση εσωτερικών πολιτικών απειλών για το Κρεμλίνο.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο ιδρυτής του εθνικιστικού ιστολογίου Sputnik and Pogrom Γιέγκορ Προσβίρνιν πέθανε μετά από πτώση από το παράθυρο μιας πολυκατοικίας στη Μόσχα.  Το γυμνό σώμα του Προσβίρνιν βρέθηκε δίπλα σε ένα μαχαίρι και ένα γκαζάκι ενώ ακούστηκαν και φωνές από το διαμέρισμά του, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Προσβίρνιν ήταν έναςεξτρεμιστής που υποστήριξε αρχικά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αλλά αργότερα έγινε έντονος επικριτής του Πούτιν, προβλέποντας έναν εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία και την κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Και στις 14 Αυγούστου, ο Dan Rapopor , Λετονο-Αμερικανός τραπεζίτης επενδύσεων και επικριτής του Πούτιν που μόλις είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, βρέθηκε νεκρός μπροστά από μια πολυτελή πολυκατοικία στην Ουάσιγκτον. Η αστυνομία λέει ότι δεν αντιμετωπίζει τον θάνατο του Ράποπορτ ως ύποπτο, σύμφωνα με το Politico, αλλά η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση. Ο Ράποπορτ έγινε πλούσιος ενώ βρισκόταν στη Μόσχα προτού φέρει ρίξη με το Κρεμλίνο, κυρίως λόγω της υποστήριξής του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το 2017, ο τότε επιχειρηματικός συνεργάτης του Ράποπορτ, Σεργκέι Τκατσένκο , βρέθηκε επίσης νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έπεσαν από τα παράθυρα στη Ρωσία, με μόνο έναν να επιζεί παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς. Τουλάχιστον τρία περιστατικά αυτοάμυνας γιατρών από τα παράθυρα του νοσοκομείου σημειώθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2020, με δημοσιεύματα των ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι διαμαρτυρήθηκαν λόγω των συνθηκών εργασιών κατά την διάρκεια του χειρότερου κύματος λοιμώξεων στην χώρα. 

Και όλα αυτά ακόμα βρίσκονται στο σκοτάδι... 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA