Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των περιστατικών, όπου Ρώσοι πολίτες που ανήκουν σε κατηγορίες, όπως ηλικιωμένοι ή ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες, κλήθηκαν να παρουσιαστούν στον στρατό, το Κρεμλίνο παραδέχτηκε και επίσημα τα λάθη στη διαδικασία μέσω μιας έμμεσης ομολογίας του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οπως τονίζεται, κατά τη στρατολόγηση εφέδρων, έγιναν κάποιες... παραβιάσεις του πρωτοκόλλου και πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο συνόρων απέναντι στη μαζική φυγή πολιτών από τη χώρα! «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως «...τα λάθη θα διορθωθούν». Την ίδια ώρα, οι Αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Αυτή είναι η ηλεκτρική καρέκλα που κάνουν βασανιστήρια οι Ρώσοι - Ανθρωπος του Πούτιν ο ιδρυτής της Wagner

Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών. Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί Ρώσοι φαίνεται, επίσης, πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ και οι τιμές για αεροπορικά εισιτήρια έχουν «εκτοξευτεί».

Σπεύδουν να φύγουν ή διαδηλώνουν κατά της επιστράτευσης 

Αυτή η συρροή τροφοδότησε φόβους πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν. 261.000 άνδρες έφυγαν από τη χώρα μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση, γράφουν στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι Αρχές «δεν έχουν λάβει απόφαση» σε αυτό το στάδιο που να αφορά το κλείσιμο των συνόρων για αυτή την κατηγορία των πολιτών. Την Κυριακή, η «Νόβαγια Γκαζέτα» ανέφερε στον ιστότοπό της πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πάβελ Τσίκοφ, δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση. Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Κυριακή πως υπήρχε ουρά 2.300 αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης Verkhny Lars. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες για επιστροφές στα σύνορα. Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας μετά το τέλος αύριο, Τρίτη, των «δημοψηφισμάτων» που καταγγέλθηκαν από την Ουκρανία και τους Δυτικούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA