Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση των διαρροών φυσικού αερίου στις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών Nord Stream καθώς πλέον αποδίδονται και επίσημα σε δολιοφθορά κάτι που επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Οι εκτιμήσεις τις Δύσης κάνουν λόγο για «προειδοποιητικό μήνυμα» της Ρωσίας με τη Μόσχα να να κατηγορεί ανοικτά Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία, και τις ΗΠΑ να δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν τους ευρωπαίους συμμάχους.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Φόβοι για ενεργειακό κραχ στην ΕΕ μετά το σαμποτάζ στους Nord Stream

Η φον ντερ Λάινεν προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσω ανάρτησής της στο Twitter έκανε λόγο για «δολιοφθορά» συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κι αυτό στη σκιά της αποκάλυψης από τον Spiegel για την απόρρητη έκθεση της CIA αναφορικά με τα χτυπήματα στον αγωγό φυσικού αερίου, καθώς όπως σημειώνει, η Γερμανία είχε ενημερωθεί το καλοκαίρι πως είναι πιθανό να υπάρξει στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σε μήνυμά του ανέφερε ότι είχε μιλήσει με τον «ομόλογό του Ζαν-Τσαρλς Eλλερμαν-Κινγκόμπε της Δανίας για την προφανή δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream». «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για διερεύνηση και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν αναφορές ότι οι διαρροές ήταν «το αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά». «Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό δεν είναι σαφώς προς το συμφέρον κανενός. Οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι εργαζόμαστε καθημερινά, τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση, για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, σε όλο τον κόσμο».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Εξερράγη υλικό πάνω από 100 κιλά»

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα». Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Εξάλλου, ο πρώην βουλευτής Σουηδικού Κοινοβουλίου, Σωτήρης Δελής, μιλώντας στο OPEN, t;onise πως εξερράγη υλικό πάνω από 100 κιλά κοντά στον αγωγό του Nord Stream. Ακόμα, είπε πως αυτοί που έκαναν την δολιοφθορά ήταν επαγγελματίες.

Η στάση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Μόσχα δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το σαμποτάζ. «Καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί». Την ίδια στιγμή όμως τα ρωσικά Μέσα, όπως το «RIA Novosti» μεταδίδουν πως η Ουάσιγκτον «είναι ενεργός αντίπαλος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA