Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιστολή προς τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστιάζοντας στο ακανθώδες ζήτημα της ενέργειας, μετά την πίεση των 15 χωρών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μάλιστα, στην εν λόγω επιστολή, η πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πολλές εκ των οποίων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δικαιώνουν την επιμονή του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει τρεις δράσεις για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Οπως αναφέρει στην επιστολή μεταξύ άλλων: «Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει επίσης τη συνεργασία των κρατών μελών για να αναπτύξουμε μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. «Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», αναφέρει.

Επίσης, η φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι: «Τρίτον, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

«Στροφή» έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από νωρίς, σήμερα, σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δείξει πως κάνει «στροφή» στη σκληρή στάση που τηρούσε τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς έκανε αποδεκτό το προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μία προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι κινείται η Επιτροπή μετά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. Πάντως, ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και ο στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν σηματοδοτεί αλλαγή ρυθμού καθώς συζητείται εδώ και εβδομάδες το πλαφόν στο φυσικό αέριο.  Η επιβολή του, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ζήτημα που διχάζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας δημιουργήσει δύο ομάδες: οι 15 χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- που επιθυμούν οριζόντιο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και οι χώρες που αντιδρούν- ανάμεσά τους η Γερμανία- εκφράζοντας ανησυχίες για τις ενεργειακές προμήθειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ελλάδας, Βελγίου και Πολωνίας -των τεσσάρων δηλαδή χωρών που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης για ευρύ πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου- και του Γερμανού ομολόγου τους, στην προσπάθεια να γεφυρωθεί η (πολύ μεγάλη) διάσταση απόψεων πριν από τη συνάντηση των ηγετών στην Πράγα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA