Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, την ώρα που έπαιζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ρωσικού Channel One, η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα εισέβαλε μέσα στο πλατό με πλακάτ γραμμένο στα αγγλικά και τα ρωσικά που έγραφε: «Οχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ. Ρώσοι εναντίον του πολέμου». Από τον Αύγουστο ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό! Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, όμως, φαίνεται πως κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να δραπετεύσει εν τέλει από τη χώρα. 

Διαβάστε ακόμη: Κολομβία: Δημοσιογράφος εκτελέστηκε 20 μέρες μετά τον τερματισμό της αστυνομικής φρούρησής του

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Ζαχβάτοφ είπε στο Reuters ότι η πελάτισσά το βρίσκεται τώρα «υπό την προστασία ενός ευρωπαϊκού κράτους». Δεν αποκάλυψε πού κατέληξε μετά την φυγή, καθώς «κινδυνεύει η ζωή της». Η κόρη της έφυγε από τη χώρα μαζί της, αλλά ο γιος της παρέμεινε στη Ρωσία, σύμφωνα με τονίδιο. «Σύντομα όλα θα δημοσιοποιηθούν. Χρειαζόμαστε μερικές εβδομάδες» είπε στο Reuters.

Η γυναίκα αυτή μέσα σε λίγες ώρες είχε γίνει μια ηρωίδα τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Δύση και, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβούμενοι για τη ζωή της έκαναν τα αδύνατα, δυνατά προκειμένου να φύγει γρήγορα από τη Μόσχα! Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Στη συνέχεια της επιβλήθηκε πρόστιμο και την άφησαν ελεύθερη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την είχε προσωπικά ευχαριστήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν της πρότεινε άσυλο στη Γαλλία, και λίγο αργότερα η Ρωσίδα δημοσιογράφος δέχθηκε πρόταση να εργαστεί στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Η σύλληψη τον Αύγουστο ήταν αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής διαμαρτυρίας που έκανε τον Ιούλιο, στην οποία κρατούσε μια αφίσα που επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τοποθετώντας στο έδαφος κούκλες που συμβόλιζαν τα νεκρά παιδιά. Κατηγορήθηκε για διάδοση ψευδών πληροφοριών και εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην σύζυγός της είπε ότι είχε δραπετεύσει από τον κατ' οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη τους, αν και δεν ήταν σαφές τότε αν βρισκόταν ακόμα στη Ρωσία ή είχε εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφεραν οι Moscow Times.

«Εχω χάσει τα πάντα για να στηρίξω τους Ουκρανούς, αλλά στην Ουκρανία με μισούν»

Στις 14 Απριλίου, Ουκρανοί ακτιβιστές απαίτησαν από τη γερμανική «Die Welt» να την απολύσει. Μία εβδομάδα αργότερα, της αρνήθηκαν το «Γερμανικό βραβείο ελευθερίας», επειδή υπήρξαν διαμαρτυρίες σε βάρος της. «Στην Ουκρανία με μισούν και νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος της FSB, στη Ρωσία νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος των Αγγλων! Είπα ό,τι είπα για τις κυρώσεις προτού δω τη σφαγή της Μπούτσα. Τώρα άλλαξα γνώμη! Εχω πειστεί ότι ο πόλεμος είναι συλλογική ευθύνη των Ρώσων και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χτυπήσει τη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει. Ημουν έτοιμη να το εξηγήσω, όμως δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Πλέον, ζω στο Βερολίνο, μόνη. Εχω χάσει τα πάντα για να στηρίξω τους Ουκρανούς: τα παιδιά μου είναι σαν κρατούμενοι στη Ρωσία, δεν μπορώ να τα αγκαλιάσω, δεν έχω πια το σπίτι μου, δεν έχω πια τη δουλειά μου. Ωστόσο, στην Ουκρανία με μισούν. Σε ποια φυλακή θα πάω; Στη Ρωσία ή στην Ουκρανία;», έγραψε και τονίζει πως έχασε τα πάντα ακόμα και την οικογένειά της αφού τα παιδιά της την κατηγορούν ότι τα κατέστρεψε, και ο πρώην σύζυγός της, δημοσιογράφος στο δημόσιο ρωσικό κανάλι RussiaToday, της έκανε αγωγή ώστε να της στερήσει το δικαίωμα να τα βλέπει!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA