Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας που όλα δείχνουν πως δεν έχει γερά θεμέλια.  Σήμερα δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα, με ακόμα μία παραίτηση, αυτή τη φορά, της βουλευτού Γουέντι Μόρτον.Η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, που ήταν ως σήμερα η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Η Μόρτον είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, το καλοκαίρι. Αμέσως μετά τη νίκη της, η Τρας την διόρισε υπεύθυνη της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Καταρρέει η κυβέρνηση της Λιζ Τρας - Αποπέμφθηκε και η υπουργός Εσωτερικών

Η παραίτηση της Μόρτον έρχεται μερικές μόνον ώρες μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία δεν παράλειψε να αφήσει με αιχμές κατά της πρωθυπουργού, με την Λιζ Τρας πλέον να αγωνίζεται για να κρατηθεί στην εξουσία, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ένας στους 10 Βρετανούς έχει ευνοϊκή άποψη για την πρωθυπουργό. Το ποσοστό αυτό φθάνει μόλις στο 20% στους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος. Η παρουσίαση στις 23 Σεπτεμβρίου των σχεδίων για μαζική μείωση των φόρων και κολοσσιαία στήριξη για τους λογαριασμούς ενέργειας προκάλεσαν φόβους για οικονομική διολίσθηση. Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σε οικονομική κρίση.

Καθώς η Λιζ Τρας έχει αρνηθεί να παραιτηθεί και καθώς δεν υπάρχει προφανής αντικαταστάτης της, δεν είναι εύκολο να την αποπέμψουν οι Τόρις. Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας που θεωρείται πιθανός διάδοχος, και ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA