Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απλή και αναπόδραστη επιλογή. Σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση με εμένα ή χάος με τον Εντ Μίλιμπαντ;» έλεγε ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2015, Ντέιβιντ Κάμερον. Πόσο ειρωνική δείχνει σήμερα αυτή η δήλωση, με τη χώρα να διανύει την χειρότερη πολιτική αστάθεια στην σύγχρονη ιστορία της, έχοντας αλλάξει πέντε διαφορετικούς (Συντηρητικούς) πρωθυπουργούς μέσα σε έξι χρόνια (Κάμερον, Μέι, Τζόνσον, Τρας και ο επόμενος ή η επόμενη); Η παραίτηση της Λιζ Τρας - που την «έχριχε» ως την πρωθυπουργό με την συντομότερη πρθυπουργική θητεία στην ιστορία της χώρας (44 ημέρες) προκαλεί χάος, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον τρίβει τα χέρια του για ένα - πολυπόθητο - come back. 

Διαβάστε ακόμη: Λιζ Τρας: «Κοντραρίστηκε» σε ζωντανή μετάδοση με ένα μαρούλι και… έχασε

Το βασικό επιχείρημα του Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είναι πως αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει μια νέα νίκη για τους Συντηρητικούς την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 30 μονάδων στους Εργατικούς.Ο Τζόνσον εμφανίζεται να παρουσιάζει ως στοιχείο υπέρ του του το γεγονός ότι αυτός ήταν που κατέκτησε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019. Παρόλα αυτά, οι πολίτες είναι ακόμα «ερεθισμένοι» από το σκάνδαλο των κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Και φυσικά υπάρχει και το εμπόδιο των «100», καθώς ο Μπόρις για να χρηστεί εκ νέου πρωθυπουργού πρέπει να βρει 100 υποστηρικτές στο κόμμα του, ενώ μέχρι στιγμής έχει μόλις 50. Πάντως, έχει βάλει «στο μάτι» και τους 39 του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, που είναι και αυτός, όμως, ένα από τα φαβορί του πρωθυπουργικού θώκου. 

Οι διεκδικητές

Ο τρίτος πρωθυπουργός των Τόρις μέσα σε ένα δίμηνο θα εκλεγεί με διαδικασίες-εξπρές, μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Τα βρετανικά μέσα θεωρούσαν χθες βέβαιους διεκδικητές τον πρώην ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σούνακ (δεύτερο στη μάχη της διαδοχής του Τζόνσον, πίσω από την Τρας) και την πρώην υπουργό Αμυνας Πένι Μόρντοντ, με τα γραφεία στοιχημάτων να φέρουν ως φαβορί τον πρώτο. Ωστόσο, τόσο οι Times όσο και η Telegraph πιθανολογούσαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διεκδικήσει να επιστρέψει στο αξίωμα που τόσο απρόθυμα εγκατέλειψε. «Κάνει βολιδοσκοπήσεις, πιστεύοντας ότι (η επιστροφή του) θα είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος», ανέφερε μια πηγή.

Με τον αέρα του προβαδίσματος 33 μονάδων που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζήτησε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «οι Συντηρητικοί δεν έχουν πλέον κυβερνητική εντολή» και ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να εγκλωβίζεται η χώρα στις «περιστρεφόμενες πόρτες του χάους». Υπό ομαλές συνθήκες, οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία θα διεξάγονταν σε δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας σε αριθμούς

  • 44 ημέρες διάρκεια (ιστορικό ρεκόρ), με δεύτερο τον Τζορτζ Κάνινγκ, που πέθανε έπειτα από πεντάμηνη θητεία το 1827.
  • 10 ημέρες θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τη θητεία Τρας λόγω εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
  • 7 ημέρες απομένουν μέχρι την επόμενη αναμέτρηση για ανάδειξη πρωθυπουργού, που θα είναι και αρχηγός των Τόρις.
  • 3η πρωθυπουργός της Βρετανίας στην τριετία: η Τερέζα Μέι έως τον Ιούλιο του 2019 και ο Μπ. Τζόνσον έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
  • 2 παραιτήσεις πρώτων τη τάξει υπου-ργών της: Κουάσι Κουαρτένγκ, Οικονομικών και Σουέλα Μπράβερμαν, Εσωτερικών.
  • 100 επιστολές βουλευτών των Τόρις που ζητούσαν παραίτηση Τρας, έλαβε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
  • 17 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος των Τόρις δήλωσαν δημοσίως ότι απαιτούν την παραίτηση της Λιζ Τρας.
  • 0,74% άνοδο σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA