Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώσει ή να σακατέψει έναν άνθρωπο. Αν η νοοτροπία ξεκινήσει να περιλαμβάνει τον «οφθαλμό αντί οφθαλμού» και την πίστη στο μότο «ο θάνατός σου η ζωή μου», τότε η κοινωνία θα μετατραπεί σε ζούγκλα και οι άνθρωποι δεν θα ξεχωρίζουν για αυτό που τους κάνει ήδη ξεχωριστούς: Τη νοημοσύνη και τη λογική. Ακολουθώντας μόνο το ένστικτο, έρχεται και η εκδίκηση με αποτέλεσμα η πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους μετά από εκατομμύρια χρόνια να ξεκινά την επιστροφή της στο παρελθόν. 

Πριν από 3.776 χρόνια, το 1754 π.Χ. ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Χαμουραμπί δημιούργησε τον Κώδικα του Χαμουραμπί, τους πρώτους νόμους της ανθρωπότητας που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Ο Κώδικας προέβλεπε ως τιμωρία στις περισσότερες περιπτώσεις τον θάνατο αλλά και το να σακατεύεται σωματικά ο δράστης. Ιδού μερικά παραδείγματα: 

  • Αν κάποιος κατηγορήσει κάποιον άλλο, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει τις κατηγορίες, τότε θα θανατώνεται.
  • Αν ένας ληστής συλληφθεί την ώρα της ληστείας, θα θανατώνεται.
  • Αν κάποιος επιχειρήσει να ληστέψει ένα σπίτι σπάζοντας τον τοίχο του και τελικά συλληφθεί, σαν τιμωρία θα χτιστεί μες στον τοίχο για να καλύψει την τρύπα που έκανε.

Και παραδείγματα της νοοτροπίας «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στον Κώδικα του Χαμουραμπί: 

  • Αν κάποιος βγάλει το δόντι κάποιου ίσης τάξης, τότε θα αφαιρείται το δόντι του.
  • Αν κάποιος σπάσει τα κόκαλα κάποιου ίσης τάξης, τότε θα σπάζονται τα κόκαλά του.
  • Αν κάποιος χτυπήσει κάποιον ανώτερης τάξης, τότε θα μαστιγώνεται δημοσίως εξήντα φορές με μαστίγιο από τρίχες βοδιού.
  • Αν ένας σκλάβος χτυπήσει κάποιον ελεύθερο άνθρωπο, θα του κόβεται το αυτί.

Πέρασαν χιλιάδες χρόνια και ο κόσμος έχει δημοκρατικά ευνομούμενες πολιτείες με νομοθεσίες που δίνουν την ευκαιρία στον σωφρονισμό και δεν θανατώνουν ούτε σακατεύουν. Μία τέτοια πολιτεία είναι στην Ελλάδα που όσο και αν μηδενίζεται το νομικό της σύστημα λόγω της διαφθοράς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ο νομοθέτης έχει κρίνει πως οι πολίτες κρίνονται από δικαστήρια βάσει νόμων με τη βοήθεια δικηγόρων για να βρεθεί η... μέση λύση και όχι η... απόλυτη αθώωση ή ο θάνατος. Ομως η πολιτεία έχει φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις να αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από τους κοινωνικά απόκληρους παιδόφιλους, γεγονός που αποδεικνύεται από την περίπτωση των Σεπολίων αλλά και άλλων περιστατικών που έρχονται τελευταία στο φως της δημοσιότητας. 

Ο νόμος στα χέρια των πολιτών 

Οταν η πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Οπως για παράδειγμα συνέβη στις ΗΠΑ. Η αδυναμία προστασίας των παιδιών από τους παιδόφιλους και παιδεραστές οδήγησε στη δημιουργία της Perverted Justice Foundation το 2003. Η ιδιωτική οργάνωση δραστηριοποιείται σε chat rooms όπου ενήλικοι παριστάνουν παιδιά 10 με 15 ετών και περιμένουν χρήστες να τα προσεγγίσουν. Στη συνέχεια προσπαθούν να τους «δελεάσουν» ακόμα και με φωτογραφίες προκειμένου να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. Κατόπιν, στοχεύουν στο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών για να πουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Η οργάνωση δίνει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να ενεργήσουν και ο εν δυνάμει παιδόφιλος και παιδεραστής να συλληφθεί και να καταδικαστεί, ειδικά αν κατά την έρευνα των αρχών προκύψουν επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία (π.χ. κατοχή παιδικής πορνογραφίας).

Μέλη της οργάνωσης υποκρίνονταν τους ανήλικους, χρησιμοποιούσαν παιδικά ψευδώνυμα, παιδικές φωτογραφίες και όταν τα παρενοχλούσαν απαντούσαν καταφατικά για να ωθούν τους παιδόφιλους και παιδεραστές να συνεχίζουν. Οι μέθοδοι χαρακτηρίστηκαν αμφιλεγόμενοι αφού μέλος της Perverted Justice ήταν ο οποιοσδήποτε. Το κοινό όλων ήταν πως έπαιρναν τον χαρακτήρα του αυτόκλητου προστάτη ενώ είχαν φτάσει στο σημείο να παρενοχλούν συγγενείς και φίλους παιδόφιλων και παιδεραστών. Οι υποστηρικτές της οργάνωσης υποστήριζαν πως «έκοβαν» τον δρόμο των παιδόφιλων και παιδεραστών και δεν τους άφηναν να δρουν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο. 

Απόδοση δικαιοσύνης μέσα από την τηλεόραση 

Το 2004 η Perverted Justice συνεργάστηκε με την τηλεοπτική εκπομπή που παραπέμπει σε ριάλιτι «To Catch a Predator» στο Dateline του NBC. Σε κάθε επεισόδιο συνέβαιναν τα εξής: 

  1. Ενήλικος της Perverted Justice υποδυόταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια σε chat rooms 
  2. «Ψάρευε» παιδεραστές 

Σε αυτό το σημείο η οργάνωση θα έδινε τα στοιχεία στην Αστυνομία. Ομως το τηλεοπτικό δίκτυο σε συμφωνία με την οργάνωση, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για την ακροαματικότητα και μετά το «ψάρεμα» τα γεγονότα συνέβαιναν ως εξής:

  1. Ο ενήλικας που υποδυόταν το παιδί έπειθε τον παιδεραστή για συνάντηση στο σπίτι 
  2. Ο παιδεραστής έφτανε στο σπίτι και συναντούσε ένα παιδί που συνεργαζόταν με την εκπομπή
  3. Το παιδί πήγαινε στο εσωτερικό δωματίου και εμφανίζονταν μπροστά του ο παρουσιαστής Chris Hansen που του εξηγούσε τι είχε συμβεί και πώς πιάστηκε στη φάκα 
  4.  Ακολουθούσε μια μικρή συνέντευξη και κατόπιν ο εν δυνάμει παιδεραστής αποχωρούσε από το σπίτι
  5. Εξω από το σπίτι περίμεναν αστυνομικοί που έκαναν συλλήψεις με επεισοδιακό τρόπο: Φορώντας στολές παραλλαγής και ορμώντας στον συλληφθέντα ακόμα και με taser τον έριχναν στο έδαφος ενώ έγραφε η κάμερα 

Η εκπομπή «To Catch a Predator» δέχτηκε δριμεία κριτική και κατηγορήθηκε ότι θόλωνε τα όρια μεταξύ τηλεόρασης και μέσου επιβολής της δημόσιας τάξης. Ακόμη και η αναγνώριση πως το NBC άφηνε την Αστυνομία να συλλαμβάνει, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η έκθεση σε εθνικό δίκτυο ήταν μία μορφή τιμωρίας και ο Hansen λειτουργούσε σαν ανακριτικός υπάλληλος και δικαστής. Επίσης, το NBC πλήρωνε την Perverted Justice που αποτελούνταν από εθελοντές, γεγονός που ερχόταν σε σύγκρουση. Και παρά την προβολή στην τηλεόραση, δεκάδες παιδόφιλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν ασκήθηκαν διώξεις επειδή τα όσα συνέλεγαν τα μέλη της Perverted Justice που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από μη ειδικούς (π.χ. αστυνομικοί, δικαστικοί) δεν έδιναν επαρκή στοιχεία στις Αρχές για να ασκηθούν διώξεις. 

Αυτοκτονία στην κάμερα 

Η εκπομπή στόχευε στους ενήλικες που επισκέπτονταν το σπίτι που βρισκόταν ένα παιδί. Ομως υπήρχαν αρκετοί που δεν έφταναν ποτέ σε αυτό το σημείο. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του δικαστικού Louis W. Conradt Jr. Σύμφωνα με τα αρχεία των Perverted Justice, ο Louis W. Conradt Jr υποκρινόμενος τον 19χρονο φοιτητή, συνομιλούσε διαδικτυακά με ένα παιδί, που του είχε παρουσιαστεί σαν 13χρονο και στην πραγματικότητα ήταν ένα μέλος της οργάνωσης. Οι συνομιλίες περιελάμβαναν σεξουαλικές στιχομυθίες με το «παιδί» να του στέλνει γυμνές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι ανήκαν στο ίδιο. Μετά από δύο εβδομάδες, η Perverted Justice σε συνεργασία με το NBC προσέλαβαν έναν ηθοποιό για να μιλήσει με τον δικαστικό στο τηλέφωνο. Ομως ο δικαστικός εξαφανίστηκε και δεν απαντούσε ούτε σε μηνύματα ούτε σε κλήσεις. Τότε η αστυνομία αποφάσισε να δράσει, λαμβάνοντας υπόψιν ίσως και τη θέση του άντρα, ο οποίος ήταν βοηθός εισαγγελέα.

Εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης και έρευνας στην οικία του, αστυνομικοί έφτασαν συνοδεία καμερών του NBC. Οι συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής, δεν μπορούσαν να αφήσουν μια υπόθεση με πρωταγωνιστή ένα άτομο τέτοιας θέσης να πάει χαμένη. Για πρώτη φορά η κάμερα μπήκε στο σπίτι υπόπτου και εκεί καταγράφηκε η έφοδος των αστυνομικών και η αυτοκτονία του δικαστικού με όπλο. Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και το ρόλο που ίσως να έπαιξε η παρουσία των καμερών στην απόφαση του δικαστή να αυτοκτονήσει. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η αστυνομία έδρασε, βασιζόμενη στα στοιχεία που είχε συλλέξει η οργάνωση Perverted Justice, που ουδεμία σχέση έχει με επίσημη Αρχή. 

Ο δικαστικός αυτοκτόνησε στις 5 Νοεμβρίου 2006. Η εκπομπή «To Catch a Predator» σταμάτησε να προβάλλεται στις 28 Δεκεμβρίου 2007. Στα τέλη του 2018 η Perverted Justice ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει επίσημα τις «επιχειρήσεις» με δολώματα. Στην ιστοσελίδα της είναι δημοσιευμένες συνομιλίες για όσους έχουν ερευνητικό σκοπό αλλά και με σκοπό τη βοήθεια όσων κυνηγούν παιδόφιλους και παιδεραστές για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA