Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μπαλί για την πρώτη διάσκεψη της G20 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς το Associated Press δημοσίευσε έκτακτη είδηση πως ο ισχυρός άνδρας του Πούτιν διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Λίγη ώρα μετά, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Λαβρόφ βρίσκεται στο ξενοδοχείο του και ετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής της G20. Τι πραγματικά συνέβη;

Δύο πηγές έκαναν λόγο για καρδιακό περιστατικό.  Λίγο αργότερα, ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η είδηση αποτελεί «fake news».Μάλιστα, ο ίδιος o Λαβρόφ, φέρεται να έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο TASS, το οποίο δημοσίευσε και μία φωτογραφία του από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει στην Ινδονησία. Αφού ξεκαθάρισε πως «μελετώ στο ξενοδοχείο για την αυριανή σύνοδο», κάλεσε τους δημοσιογράφους της Δύσης να είναι «περισσότερο ειλικρινείς». Επίσης, η Μαρία Ζαχάροβα ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο πολυτελές ξενοδοχείο, να διαβάζει, ενώ στη συνέχεια μιλά και στην κάμερα.  Το χαρακτήρισε ως «φυσικά το μεγαλύτερο ψέμα». «Γράφουν για καμιά δεκαριά χρόνια ότι ο πρόεδρός μας είναι άρρωστος... Αυτό το είδος του παιχνιδιού δεν είναι καινούργιο στην πολιτική», είπε ο ίδιος ο Λαβρόφ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βγήκε από το νοσοκομείο και η υγεία του είναι καλή», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μπαλί. «Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τσεκ απ και επέστρεψε αμέσως» διευκρίνισε ο Ουαγιάν Κόστερ.  Τέσσερις κυβερνητικοί και ιατρικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας δήλωσαν στο Associated Press ότι ο Λαβρόφ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Sanglah. Όλοι οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια. Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι ο Λαβρόφ είχε λάβει θεραπεία για καρδιακή πάθηση. Ο Λαβρόφ ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής της G-20, όπου αναμένεται να πιέσει την υπόθεση της Ρωσίας για απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων της και αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία. Πρόκειται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί στη θέση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy πρόκειται να παραστεί εικονικά.

Τι θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής (που επισκίασε το «θρίλερ» του Λαβρόφ)

Διπλωμάτες έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι οι ηγέτες θα μπορέσουν να εκδώσουν κοινή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, όπως συμβαίνει συνήθως. Αν και οι περισσότεροι θα ήθελαν να συμφωνήσουν σε μια δήλωση καταδίκης της Ρωσίας, αυτό δεν θα συμβεί καθώς η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει με αυτό. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής, σηματοδοτώντας την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχουν την «ευθύνη» να δείξουν ότι οι δύο χώρες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους και ο Σι είπε ότι είναι έτοιμος για μια «ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων» με τον Μπάιντεν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA