Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη έδωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού και το θρίλερ των τελευταίων ωρών με τις εκρήξεις από πυραύλους στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης», είπε αρχικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως η έρευνα για την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία «συνεχίζεται», αλλά «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης» και τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις: Αυτές είναι οι 7 σημαντικές καινοτομίες με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας». Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της αμυντικής συμμαχίας εξέφρασαν τα «βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών» και «εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους» προς την Πολωνία. «Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αξιολογούμε διαρκώς τι πρέπει ακόμη να κάνουμε», είπε.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στην περιοχή ανήκουν σε ουκρανικό αντιπυραυλικό S-300. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα, 16 Νοεμβρίου, ότι ο πύραυλος είναι ουκρανικός και αντιαεροπορικός. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να μην είναι ρωσικός, ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του στη G-20, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους.

Ντούντα: Πιθανό ο πύραυλος στην Πολωνία να εκτοξεύτηκε από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας

Ο πολωνικός πύραυλος «πιθανότατα ήταν ένα ατυχές περιστατικό» που οφείλεται στην ουκρανική αεράμυνα, διεμήνυσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το περιστατικό με πυραύλους ήταν σκόπιμη επίθεση ή ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά. «Από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, ήταν ένας πύραυλος S-300 κατασκευασμένος στη Σοβιετική Ένωση, ένας παλιός πύραυλος και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά. Είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύτηκε από ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα» διεμήνυσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA