Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκαλύφθηκε το υπό συναρμολόγηση εθνικό μαχητικό 5ης γενιάς της Τουρκίας, στο οποίο εναποθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ελπίδες του για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του ύστερα από την αποπομπή της Αγκυρας από το πρόγραμμα των «stealth» F-35 και το διαφαινόμενο ναυάγιο στην υπόθεση αναβάθμισης των F-16 και προμήθειας νέων αεροσκαφών αυτού του τύπου. Η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά Rafale, οι ταχείς ρυθμοί αναβάθμισης στην έκδοση Viper συνολικά 83 F-16 Block 52+ Advance καθώς και το «πράσινο» φως των ΗΠΑ για προμήθεια F-35 προκαλούν τρόμο στους Τούρκους πτεράρχους, που βλέπουν τους αεροπορικούς συσχετισμούς στην περιοχή μας να ανατρέπονται τα επόμενα χρόνια. 

Το πλαίσιο αβεβαιότητας όμως, που συνοδεύει το υπό ανάπτυξη τουρκικό μαχητικό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην τουρκική πλευρά καθώς ακόμα αναζητείται ο... κινητήρας του αεροσκάφους! Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των Τούρκων κατασκευαστών, η επιχειρησιακή ένταξη του δικινητήριου TF-X προσδιορίζεται στην καλύτερη περίπτωση μετά το 2030, προοπτική, που περισσότερο μοιάζει με ευχολόγιο καθώς επί του παρόντος τα ανυπέρβλητα προβλήματα του προγράμματος καθιστούν ανέφικτη την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη του. 

Παρ’όλα αυτά, το τουρκικό καθεστώς επιδίδεται σε φιέστες μεταφέροντας ακόμα και κομμάτια του πρωτότυπου αεροσκάφους εντός της τουρκικής εθνοσυνέλευσης προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη στη γείτονα περί επικείμενων... λαμπρών σελίδων στην ιστορία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το στόχο αυτό εξυπηρετεί η διθυραμβική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ αναφορικά με την είσοδο του εθνικού μαχητικού στην τελική γραμμή συναρμολόγησης, με την 18η Μαρτίου να έχει καθοριστεί ως η ημερομηνία, που το αεροσκάφος θα βγει από το υπόστεγο. 

Σόου με «αποκαλυπτήρια» μέσα στην τουρκική Βουλή

Ο ενθουσιασμός των κυβερνητικών στελεχών στην Αγκυρα είναι τέτοιος, που ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ έφτασε στο σημείο να πάρει μαζί του στο κοινοβούλιο τον υπολογιστή αποστολής του αεροσκάφους παρουσιάζοντας τον στους Τούρκους βουλευτές! Η εικόνα είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην τουρκική εθνοσυνέλευση τοποθετήθηκε ένα σκεπασμένο κουτί μπροστά από το τραπέζι όπου ο Μουσταφά Βαράνκ θα εκφωνούσε την ομιλία του. Μόλις ο Τούρκος υπουργός άρχισε να μιλά έγιναν τα «αποκαλυπτήρια».

Η παρουσίαση του «εγκεφάλου» του τουρκικού εθνικού μαχητικού, που κατασκευάστηκε από τουρκική εταιρεία, ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να απαριθμηθούν τα επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με τον υπουργό του Ερντογάν να σημειώνει: «Με τις τεχνολογίες, που έχουμε αναπτύξει, η Τουρκία έχει γίνει μια από τις τέσσερις χώρες, που μπορεί να κατευθύνει τη δική της τορπίλη από ένα υποβρύχιο με το δικό της σύστημα διαχείρισης πολέμου. Κατασκευάσαμε με επιτυχία τον υπολογιστή αποστολής του εθνικού μας αεροσκάφους μάχης, το οποίο θα είναι πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς, παραδίδοντας τον μάλιστα νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Οι μηχανικοί μας ανέπτυξαν επίσης την έκδοση πολλαπλών πυρήνων του λειτουργικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο, που "τρέχει" σε αυτόν τον εξαιρετικά στρατηγικό υπολογιστή αποστολής τελευταίας τεχνολογίας».

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η άτρακτος του τουρκικού αεροσκάφους έχει προχωρήσει σημαντικά, δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχη πρόοδος στον τομέα του κινητήρα του. Διακαής πόθος της Αγκυρας είναι η συμπαραγωγή κινητήρα με τη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να έχει καταρτιστεί ακόμα ένας οδικός χάρτης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τις προφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος, οι Τούρκοι εμφανίζονται, τουλάχιστον, σίγουροι για τις δυνατότητες τους στον τομέα της αεροναυπηγικής διαβεβαιώνοντας την κοινή γνώμη της χώρας τους ότι τα υφιστάμενα εμπόδια δε θα ανακόψουν τη δυναμική του προγράμματος.

Βέβαια, η αυτοπεποίθηση για τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τίθεται εκ των πραγμάτων υπό συζήτηση από τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα αντιδρά στην έως τώρα άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16, απαραίτητη συνθήκη για να έχει η Τουρκία στοιχειώδη αεροπορική παρουσία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA