Μενού
  • Α-
  • Α+

Κύμα κοινωνικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πολιτική zero Covid-19, που συνεχίζει να εφαρμόζει η ηγεσία της Κίνας, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων και του Πεκίνου, να μπαίνουν και πάλι σε καραντίνα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, καθημερινά σημειώνονταν ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Για δύο μέρες και νύχτες, οι πόλεις της Κίνας πλήττονται από κύματα διαμαρτυριών σε κλίμακα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1989. Ξεκίνησαν ως απάντηση στον COVID-19, αλλά τώρα μετατρέπονται σε κατηγορητήριο κατά του κόμματος-κράτους και του οργουελικού ελέγχου του στους πολίτες. Δεκάδες έχουν συλληφθεί, άλλοι έχουν τραυματιστεί, αλλά ένα ισχυρό κράμα φοιτητών, εργαζομένων, ανέργων και χρεοκοπημένων ιδιοκτητών επιχειρήσεων δεν έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω! 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η αυστηρότητα των μέτρων προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως φοιτητών οι οποίες μάλιστα πήραν και πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ακούστηκαν συνθήματα κατά του ΚΚΚ και του Σι Τζινπίνγκ. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις πορείες και συγκεντρώσεις είναι η σύγκριση που κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ με το κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τότε παρατηρούνται τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η αντίθεση μεταξύ της πολιτικής της Κίνας για τον COVID-μηδέν και της ικανότητας του υπόλοιπου κόσμου να ξεπεράσει - όσο γίνεται - την πανδημία έχει γίνει τόσο αντιληπτή πλέον στην ασιατική χώρα που οι λογοκριτές  κόβουν μέχρι και τα πλάνα από τα πλήθη στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στα οποία οι φίλαθλοι... δεν φοράνε μάσκα.  Οι πολίτες ήλπιζαν ότι η στέψη του Σι Τζινπίνγκ για τρίτη θητεία στο Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος τον Οκτώβριο θα έβαζε οριστικό τέλος στα απανωτά lockdown. Τώρα εκφράζουν την απογοήτευσή τους στους τοπικούς αξιωματούχους που είτε ήταν πολύ φοβισμένοι είτε πολύ φιλόδοξοι για να εφαρμόσουν τα «20 σημεία» του Πεκίνου – μέτριες αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί για να ελαφρύνουν το βάρος της απομόνωσης του COVID.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο φόβος για στρατιωτικό νόμο και οι άλλες 2 επιλογές

Ο Άλφρεντ Γου, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew αναφέρει πως ο Σι Τζινπινγκ θα ακολουθήσει τρεις από τους παρακάτω «δρόμους». Ο ένας είναι ο προφανής, να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και ολόκληρη τη Δύση για το ξέσπασμα του νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα τους. Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη πολιτική είχε υιοθετήσει και ο Τραμπ - κατηγορώντας τους Κινέζους - όταν δεν μπορούσε να βρει λύση στους μαζικούς θανάτους. 

Ο δεύτερος δρόμος είναι να αντιληφθεί την εξέγερση του κόσμου και πως δεν αφορά μόνο τον ιό και πειστεί πως πρέπει να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα. Και η τρίτη επιλογή είναι η λιγότερο ευχάριστη. Εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι απίθανο να εφαρμοστεί... στρατιωτικός νόσμος, ώστε να υπάρξει καταστολή.

Το πρόβλημα που θα έχει η Ευρώπη από τα επεισόδια στην Κίνα

Η Κίνα αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά και κεντρικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς όχι μόνο σε τελικά προϊόντα, αλλά και σε ενδιάμεσα αγαθά και πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή στη γηραιά ήπειρο. Ήδη η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων έχει αντίκτυπο και στις δυτικές οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, λόγω της πληθωριστικής κρίσης.  Οποιαδήποτε επιδείνωση στην Κίνα τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να κατεβάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ύφεση, θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις παγκοσμίως, καθώς εάν η Κίνα «φρενάρει» κι άλλο -και μάλιστα απότομα- θα ενισχυθεί η υφεσιακή δυναμική παγκοσμίως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA