Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Χειλάς εκτιμά πως «βρισκόμαστε στην τελευταία φάση ανάκαμψης της πανδημίας. Η διασπορά του ιού είναι κατά 30% αυξημένη από τη χειρότερη μέρα του Δεκεμβρίου».

«Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε με πόσες απώλειες θα φτάσουμε. Είναι ανάγκη για πραγματικό και αποτελεσματικό lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς σε συνδυασμό με τα εμβόλια που θα έρθουν θα επιστρέψουμε πιο γρήγορα σε κανονικότητα», συμπληρώνει ο κ. Χειλάς.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί lockdown τριών εβδομάδων, ο κ. Χειλάς απαντάει: «υπερασπίζομαι τον κόσμο πολύ και καταλαβαίνω τη δική του επιβάρυνση αλλά σαν τη δική μας δεν υπάρχει. Έχουμε πετύχει κάτι με αλληλο-ανατρεπόμενα μηνύματα; Ο πολίτης χρειάζεται ένα μήνυμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος απείθαρχος πολίτης. Υπάρχει μπερδεμένος πολίτης. Τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ περισσότερο από ότι ήταν ποτέ. Είδατε στην Αγγλία- Πορτογαλία τι έγινε, με την απόφασή τους να είναι όλα ανοιχτά».

Η οικονομία «λειτούργησε με το σύστημα του ακορντεόν. Ο κόσμος τώρα που νοσεί είναι νεαρότερος σε ηλικία και αυτό είναι καλό, γιατί είναι πιο ανθεκτικός. Οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί για την υπερμεταδοτικότητα αυτού του ιού. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο από το απόλυτο lockdown για τρεις εβδομάδες και μαζί με το εμβόλιο θα επιστρέψουμε πολύ πιο γρήγορα στην κανονικότητα. Η Ε.Ε. ας αποφασίσει να αποζημιώσει με τον τρόπο που πρέπει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, ώστε να βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα να τηρήσουν ευκολότερα τα μέτρα».

Μεταλλάξεις

«Ευτυχώς που κάνει ο ιός μεταλλάξεις. Για να φύγει από την κοινωνία ο ιός πρέπει να κάνει μεταλλάξεις. Γίνεται πιο μεταδοτικός αρχικά αλλά στη συνέχεια λιγότερο νοσογόνος και θανατηφόρος. Τα εμβόλια είναι πρωτοφανώς ασφαλή και αποτελεσματικά. Πιάνουν όλες τις μεταλλάξεις. Αν γίνει εποχικός ο ιός που δεν το πιστεύω, θα γίνει μία μετατροπή για το εμβόλιο», τόνισε.

«Η ανθρωπότητα το βρήκε, το έχουμε στα χέρια μας. Μία είναι η απάντηση. Επιτάχυνση των εμβολιασμών. Εάν δεν πετύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν θα πρέπει να περιμένουμε κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Χειλάς.

Διαβάστε ακόμα

Προς καθολικό lockdown η Αττική: Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη, Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα

Κορονοϊός - Λινού: «Όχι» σε καθολικό lockdown, οι άνθρωποι να βγουν στην ύπαιθρο και τα πάρκα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA