Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ασφάλεια των self tests για τον κορονοϊό.
Tονίζοντας πως πρόκειται για μέτρο, το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες, θέλησε να θέσει δύο αστερίσκους για την ορθή χρήση τους.
«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν δύο ερωτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλους αξιόπιστους οργανισμούς.
Παράλληλα, σημαντικό ερώτημα για τον κύριο Μόσιαλο είναι και η εγκυρότητά τους, χωρίς, ωστόσο, να ανησυχεί - όπως διευκρίνισε - για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ, αφού μετά το self test γίνεται επανάληψη με μοριακό έλεγχο.
Πότε δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα τα tests;
Από εκεί και πέρα, δήλωσε, το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κορονοιό και νομίζει ότι δεν πάσχει.
« Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς», εξήγησε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.
«Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» συνόψισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια - μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό το μέτρο.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 04:35.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.