Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ:

«Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό.

Ήταν γύρω στο 5%  και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού, κατά το ECDC, για να βάψει μια περιοχή κόκκινη», διευκρίνισε σχετικά.

Τέλος Απριλίου οι νεκροί θα εκτιναχθούν στους 9.500 

Ο κύριος Τζανάκης, ωστόσο, έκανε παράλληλα μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον αριθμό των θανάτων, εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθούν στους 9.500 στο τέλος Απριλίου.

Όπως σημείωσε, οι δείκτες που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, και συγκεκριμένα το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους - από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ.

«Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα.

Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τι σχολίασε για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι εάν τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής - κάνοντας τα self tests δύο φορές την εβδομάδα - τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία. 

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, πάλι, τόνισε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές για την τήρηση των μέτρων:

«Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα - και αν είναι δυνατόν διπλή - και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή», υπογράμμισε. 

Υπέρ των μετακινήσεων το Πάσχα

Ο κύριος Τζανάκης τάχθηκε, τέλος, υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα, παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.