Στον εμβολιασμό των παιδιών στη χώρα μας μετά την έγκριση το εμβολίου των Pfizer/Biontech για χορήγηση σε παιδιά από 12 έως 15 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Παρασκευή 28 Μαΐου, μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και Στέλιος Λουκίδης, καθώς και ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. Παράλληλα μίλησαν και για για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά και το τείχος ανοσίας.
Διαβάστε ακόμη: Self test: 3 για κάθε εργαζόμενο από Δευτέρα 7 Ιουνίου - Τι αλλάζει στη διαδικασία
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως έχουμε λίγα δεδομένα αυτή την στιγμή παρόλο που το CDC συστήνει και πως υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2.500 – 3.000 παιδιά όπου έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, τόνισε ότι παρότι η ιατρική σκέψη είναι ότι μάλλον είναι ένα ασφαλές εμβόλιο αλλά έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, ζαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.
Σχετικά με το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοϊό, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας. Επιπλέον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Τι ισχύει για το τείχος ανοσίας
Ο κ. Λουκίδης τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό. Για το τείχος ανοσίας ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως πρέπει να το χτίσουμε μέχρι τον φθινόπωρο και τότε οι μόνοι που θα νοσηλεύονται θα είναι οι ανεμβολίαστοι.
Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσαν οι ειδικοί
- Τέλος στο μυστήριο με το ταξίδι της Σοφίας Μητσοτάκη: Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που «καίει» τα fake news
- Οριστικό: Συνεχίζουν και τη νέα σεζόν «Το σόι σου» και «Μπαμπά σ’ αγαπώ»
- Τρόμος στο Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λήστεψαν επιβάτες υπό την απειλή όπλου και κρύφτηκαν μέσα στις σήραγγες
- «Μου έπιασε τα μπαλάκια και νόμιζα θα τα ξεριζώσει»: Μετά από αυτό Πολ Γκασκόιν και Βίνι Τζόουνς έγιναν φιλαράκια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.