Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του Reader.gr στα καμένα του τριγώνου της φωτιάς Ανω Βαρυμπόμπη - Αδάμες - Θρακομακεδόνες. Την επομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς, το μόνο που υπάρχει είναι η μυρωδιά του καμένου, η νεκρή φύση και τα απομεινάρια της πύρινης λαίλαπας. Σπίτια κι οχήματα καμένα, στύλοι της ΔΕΗ χωρίς καλώδια, στάχτη κι αποπνικτική ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό της τραγωδίας που πλήττει από χθες το μεσημέρι την Αττική, με τον τελευταίο πνεύμονα οξυγόνου, που είναι ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας, να γλιτώνει την τελευταία στιγμή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό το πύρινο μέτωπο, το οποίο κινείτο για ώρες ανεξέλεγκτο και προς πάσα κατεύθυνση. Υστερα από την ολονύχτια μάχη 500 και πλέον πυροσβεστών και με τη συνδρομή από αέρος το χάραμα της Τετάρτης (4/8) η μάχη μοιάζει σε πρώτη φάση να έχει κερδηθεί, ωστόσο, οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν. Τόσο στο φυσικό τοπίο, όσο και στις περιουσίες των ανθρώπων που έγιναν στάχτη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που κατέγραψε το Reader.gr το μέγεθος της καταστροφής

ΑΔΜΗΕ: Χωρίς βλάβες το δίκτυο από την πυρκαγιά

Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν υψηλά λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.    

Αστεροσκοπείο Αθηνών για λεκανοπέδιο: Κλείστε παράθυρα, μείνετε μέσα

Προειδοποίηση για την τοξικότητα του αέρα εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιώντας τους πολίτες να κρατήσουν ερμητικά κλειστά τα παράθυρα και να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, λόγω του νέφους που δημιούργησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προειδοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο και αναφέρει ότι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη και οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα αν μετακινηθούν εκτός των σπιτιών.