Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την Εύβοια που η φωτιά είναι σε εξέλιξη ο Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση είπε πως «η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή». Αναφέρθηκε ακόμη στο χαμό του χειριστή μηχανήματος χθες στη Φωκίδα: «Χθες χάσαμε έναν ακόμη μαχητή, χειριστή μηχανήματος, η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του. Παραμένουμε σε επιφυλακή». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, στις εκκενώσεις μέσω του 112, στη διαθεσιμότητα και τη διανομή των εναέριων μέσων στα μέτωπα, καθώς και για το πότε ζητήθηκε διεθνής βοήθεια.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Για τα εναέρια μέσα και τη διαθεσιμότητά τους

«Εχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από αυτά τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Εχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα.

Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σσ: δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8. Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη».

Για την έναρξη φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Επενδύσαμε στο σύστημα tractor κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση. Κάθε μέρα στις 11:00 σηκώνονται δύο τράκτορες και περιπολούν στην Αττική. Την ημέρα εκείνη το πρωί, μας δόθηκαν 5 Canadair 515 σε μη διαθεσιμότητα από την Ελευσίνα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν 3:00 - 3:30. Δώσαμε εντολή οι τράκτορες να σηκωθούν στις 2:00. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε 13:22. Στις 13:25 οι τράκτορες απογειώθηκαν. Στις 13:34 ήταν στον αέρα, 13:44 έκαναν τις 2 πρώτες ρίψεις. Η Αφροδίτη Τατοΐου σηκώθηκε 13:26, 13:40 πήρε νερό από δεξαμενή κι έκανε την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν, ήταν συμπαγές δάσος. Οσον αφορά στην άπνοια που ακούω, από τον μετεωρολογικό σταθμό Τατοΐου προκύπτει ότι είχαμε 45,1 χιλιόμετρα ταχύτητα ανέμου. Αυτά είναι 6 μποφόρ ριπές».

Για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας

«Ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στις 21:30 το βράδυ ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση. Ολα αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Σε τι αργήσαμε; Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε».

Για την Εύβοια

«Η χώρα μόνο δύο μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσει: ήταν 8 μεγάλες πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πως έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει για εμάς είναι μαχαιριά. Προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο στην Εύβοια 23 χιλιόμετρα κινούνταν ανεξέλεγκτο. Ήμασταν εκεί, όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί και ενισχύονταν συνέχεια. Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα. Ακούω κριτική ότι υπήρχαν πυροσβεστικά στους οικισμούς έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μείναν πίσω έμειναν για να σώσουν ανθρώπους. Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και τέλος όσο και αν πονάμε να το λέμε το φυσικό περιβάλλον».

Για τις εκκενώσεις

«Πόσο αυτονόητο θεωρείτε το θέμα των εκκενώσεων; Όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας».

Για το ενδεχόμενο παραίτησής του

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών»

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

«Το γενικό πρόσταγμα το έχει το γενικό συντονιστικό κέντρο. Η εικόνα που δείχνετε είναι πολλές σημείο από ένα σημείο. Εμείς την ίδια ώρα βλέπουμε όλη την αποτύπωση και που είναι τα πυροσβεστικά μας. Δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα κέντρο επιχειρήσεων ν και να έχεις πέντε μεγάλες φωτιές και να ακούς τα πληρώματα να επιχειρούν, να ακούς την αγωνία τους. Δεν είναι εύκολο μέσα από μια γωνιά μιας περιοχής να κρίνεις ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δυνατότητες που έχουμε είναι εξαιρετικές. Με πολύ σεβασμό στην αγωνία σας, κάποιοι πίσω διαχειρίζονται την ίδια ώρα 3.500 πυροσβέστες, 1.150 οχήματα ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή. Δεν είναι εύκολη η επιλογή. Οι επιλογές που κάναμε διαχειριζόμενοι 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων, έσωσε ζωές. Το 112 δεν στέλνουμε ένα μήνυμα απλά,. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία, η λάθος απόφαση μπορεί να σκοτώσει. Να σας φιλοξενήσουμε στο κέντρο για να δείτε πως γίνεται η εκκένωση. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα δεδομένα τα χρονικά σε κάθε περίπτωση μπορεί να δημιουργούν εύλογες απορίες. Η διαχείριση έγινε με βάση τις προτεραιότητες. Έπρεπε να δώσουμε μάχη για να μην χαθεί η Αρχαία Ολυμπία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA