Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Οχι εγώ, ο δίπλα»: Το πινγκ πονγκ ευθυνών για τις φωτιές στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια

Πυροσβεστική κατά περιφέρειας, περιφέρεια κατά Πυροσβεστικής, δασαρχεία στο στόχαστρο περιφέρειας και δήμων, δασάρχες κατά υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για το πινγκ πονγκ, που παίζεται όλα αυτά τα χρόνια με το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις φωτιές να πετιέται από τον έναν εμπλεκόμενο φορέα στον άλλο. Ο φετινός πύρινος εφιάλτης καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσο επανακαθορισμό συνολικά του πλαισίου της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, καθώς για ακόμα μία χρονιά αποκαλύφθηκε η σύγχυση και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια και τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση του αλαλούμ που συμβαίνει στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης, αναφορικά με την πυροπροστασία του εθνικού φυσικού πλούτου.

Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτική έρευνα του Reader για τις φωτιές: Πώς η Ελλάδα γίνεται στάχτη επί 40 χρόνια - Ευθύνες και παραλείψεις

Σε δασάρχες, που «είναι κράτος εν κράτει», αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας το γεγονός της ανυπαρξίας αντιπυρικών ζωνών στα Βίλια με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η προσέγγιση της πυρκαγιάς, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια κατάσβεσής της από τις επίγειες δυνάμεις. Οπως τόνισε ο κ. Πατούλης, «προφανώς, εκ του νόμου, έχουν εκείνοι την ευθύνη να κάνουν τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί», ζητώντας να τεθεί επί τάπητος το θέμα μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Σε άλλη τηλεοπτική παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Αττικής επανέλαβε ότι η ευθύνη των αντιπυρικών ζωνών είναι αποκλειστικά των δασαρχείων, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί κανείς να είναι κράτος εν κράτει, να μην αφήνει να γίνει ένας δρόμος και τελικά να καίγεται όλο το δάσος. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ακόμα και στην Τουρκία να πάει κανείς, θα δει αντιπυρικές μεγάλες ζώνες».

Κόντρα περιφέρειας και Πυροσβεστικής για τις αντιπυρικές ζώνες

Δεν έχει, όμως, περάσει αρκετός καιρός από την κόντρα, που ξέσπασε μεταξύ περιφέρειας και Πυροσβεστικού Σώματος, με αφορμή τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας και τις αναφορές του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής για ευθύνες της περιφέρειας Αττικής στην χάραξη των αντιπυρικών ζωνών. «Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο δασαρχείο και την εποπτεύουσα Αρχή, που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής», είχε απαντήσει τότε ο κ. Πατούλης με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, να δηλώνει: «Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την περιφέρεια. Η δημόσια παρέμβαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του κράτους. Πώς θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη;».

Δήμοι κατά δασαρχείων

Σε αυτό το κλίμα δημόσιας αντιπαράθεσης και απόδοσης ευθυνών για την πυρκαγιά στα Βίλια, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κατήγγειλε ότι στον οικισμό Πανόραμα, που είναι εντός σχεδίου έχει εκτελεστεί έργο υδροδότησης, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και το δασαρχείο εδώ και έναν χρόνο δεν δίνει έγκριση στον ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει το αντλιοστάσιο. Ενώ δηλαδή η πυρκαγιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της στη συγκεκριμένη περιοχή και παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί η υποδομή υδροδότησης, λόγω υπαιτιότητας, κατά τον αντιδήμαρχο του τοπικού δήμου, του αρμόδιου δασαρχείου, δεν υπήρχε η δυνατότητα κατάσβεσης σε περίπτωση που πλησίαζαν οι φλόγες.

Δασαρχεία κατά υπουργείου Εσωτερικών

Από την πλευρά τους οι δασάρχες στρέφουν τα «βέλη» τους προς την κυβέρνηση καθώς, όπως επισημαίνουν, από τα 17,7 εκατ. ευρώ, που ζήτησαν φέτος όλες οι υπηρεσίες της χώρας για εκτέλεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας, έλαβαν μόνο 1,7 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι για το σκοπό της ενίσχυσης της πυροπροστασίας, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου του, εγκρίθηκαν, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης, που είχε συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια». Μάλιστα, στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας δόθηκαν για τον σκοπό αυτό 250.000 ευρώ. Οπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, τον περασμένο Μάιο κατανεμήθηκαν σε δήμους και σε συνδέσμους δήμων για κάλυψη δαπανών δράσεων πυροπροστασίας με δύο αποφάσεις ποσά ύψους 16.910.000 ευρώ και 1.490.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA