Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Καπραβέλος πέρυσι τέτοια εποχή, έκανε έκκληση για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση κι άπαντες θυμούνται ότι η βόρεια Ελλάδα για τρεις περίπου μήνες στέναξε από τον κορονοϊό με πληρότητες 100% στις ΜΕΘ και στις κλινικές covid, με επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και διακομιδών ασθενών σε όμορους νομούς. Και σήμερα, ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, μιλά για την αφόρητη πίεση που δέχεται ήδη το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την σημασία που έχει η τρίτη δόση του εμβολίου.

«Εχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Ερχονται νέα δεδομένα. Αλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει κι έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα Υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος στην «κοινωνία ώρα Mega»..

Ο κορονοϊός χτυπά αδυσώπητα τη βόρεια Ελλάδα, με τον κ. Καπραβέλο να υπογραμμίζει ως αίτια την κούραση που επικρατεί, την μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Ιδιαίτερα, υπάρχει αμφισβήτηση γιατί οι πολίτες δεν έχουν τον προσωπικό τους γιατρό στο πλευρό τους. «Η επιδείνωση είναι ραγδαία, επειδή προσβάλει τον πνεύμονα», δήλωσε. Η παραπληροφόρηση παίζει σημαντικό ρόλο, με τον κ. Καπραβέλο να αποκαλύπτει πως του έχουν πει ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει και πως έχει δεχτεί λεκτικές επιθέσεις. «Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα Υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το υποστηρίξει».

«Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θεωρείται ως η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της ανοσίας. Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας επηρεάζει και τους άλλους ασθενείς  και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπανικολάου εξαντλεί όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξει τις 30 κλίνες εντατικής των αρρώστων με Covid.

«Η γρίπη είναι πιο βαριά γιατί εξασθένησε η ανοσία μας. Έχουμε τώρα δύο χρόνια που έχουμε υποτιμήσει την γρίπη και η πίεση θα είναι πιο αφόρητη τον χειμώνα. Βλέπουμε το κακό να έρχεται και δεν έχουμε τα μέσα να το πολεμήσουμε», κατέληξε.