Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα από τότε που μπήκε ο Νοέμβριος, με τους ειδικούς να ανησυχούν πως ο Δεκέμβριος μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ειδικών είναι πυρετώδεις έτσι ώστε να ετοιμαστεί το καλύτερο «κοκτέιλ» μέτρων για να ανασχεθεί η έξαρση της πανδημίας με το λιγότερο κόστος για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προβλέπουν πως την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσουμε και το ψυχολογικό όριο των 10.000 κρουσμάτων σε μία ημέρα, κάτι που έχει σημάνει τον συναγερμό στις υγειονομικές και πολιτικές Αρχές της χώρας. Υπάρχει, ωστόσο, και το αισιόδοξο σενάριο που βασίζεται σε στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας και αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για σταθεροποίηση του τέταρτου κύματος. Σε κάθε περίπτωση, τα άλματα της πανδημίας στους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων εδώ και δύο εβδομάδες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο τον επόμενο μήνα.
Οπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το προβλεπτικό μοντέλο που «τρέχει» δείχνει να αυξάνεται η πανδημία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σενάριο να ανακοινωθούν 10.000 κρούσματα ημερησίως ή και λίγο περισσότερα είναι αρκετά πιθανό. Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης, η αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ του τετραημέρου 8/11 έως 11/11 σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης εβδομάδας (1/11 έως 4/11) αφορούσε σε περίπου 1.200 κρούσματα περισσότερα στον κυλιόμενο μέσο όρο.
Ακόμη και εάν ο ρυθμός αύξησης επιβραδυνθεί, για παράδειγμα αυξηθούν κατά 500 το αντίστοιχο τετραήμερο της ερχόμενης εβδομάδας, δεν είναι δύσκολο να δούμε σε συγκεκριμένες ημέρες από 9.000 έως 11.000 κρούσματα. «Ηδη φτάσαμε μια ανάσα από τα 9.000, με περισσότερα από 8.600 μια ημέρα της εβδομάδας που πέρασε. Εύχομαι πως το ανώτερο που θα φτάσουμε να είναι κοντά στα 9.000 και όχι στα 11.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καπραβέλος: Εχει ήδη γίνει επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ
Με μελανά χρώματα περιέγραψε και ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός έχει φτάσει το ΕΣΥ στα όρια του. Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι «είναι τέτοια η πίεση και τόσο αυξημένες οι ανάγκες που δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να ελεγχθεί η μόλυνση στην κοινότητα. Ποτέ δεν είναι αργά να εμβολιαστούμε». Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει «να επισπεύσουμε την τρίτη δόση και τη δεύτερη δόση της Johnson & Johnson, δεδομένου πως όσο ο ιός διασπείρεται και μεταλλάσσεται, παρακάμπτει την ανοσία».
Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε και στο τεράστιο ηθικό ζήτημα αφενός «να κλείνουν ΜΕΘ σε άλλους ασθενείς και αφετέρου να επιλέγονται ασθενείς. Γιατί όταν ακούμε ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει επιλογή». Σε αυτή τη φάση, όπως είπε, πως έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της επιλογής ασθενών και πια διασωληνώνονται ασθενείς σε Τμήματα, χειρουργεία, ακόμη και διαδρόμους αν χρειαστεί. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πίεση στους ανεμβολίαστους για να προστατευθούν και περιορισμοί στην κινητικότητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει συνωστισμός με υποχρεωτικές μάσκες παντού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.