Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζουν από την ερχόμενη Δευτέρα (22/11) οι χώροι που θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ακόμη κι αν έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Τα νέα μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «κλείνουν την πόρτα» σε μία σειρά από δραστηριότητες σε πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού. Τα συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο, δεν διαφοροποιούν τα δεδομένα στην εκπαίδευση και ειδικότερα στα σχολεία.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, όσο και οι μαθητές που είναι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία με την επίδειξη αρνητικών εργαστηριακών τεστ. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που είναι σε ισχύ για τους εκπαιδευτικούς: «ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ ΕΒΠ δύο (2) φορές ανά σχολική εβδομάδα, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν τη Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, διενεργείται από επαγγελματία υγείας ή ιδιωτική δομή της επιλογής τους και με δική τους δαπάνη».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους τους μαθητές μέχρι και 12 ετών -που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια- θα παρουσιάζουν δύο αρνητικά self test μέσα στην εβδομάδα, όπως ακριβώς ισχύει και τώρα.

Σχολεία: Self test για τους μαθητές

Εξάλλου, από την Τετάρτη 17/11 έχει αρχίσει η διάθεση των δωρεάν self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία. Η διάθεσή τους θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ο κάθε μαθητής θα μπορεί να παραλαμβάνει με το ΑΜΚΑ του συνολικά δέκα δωρεάν τεστ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι:

* το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

* ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

* βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

* οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),

* η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.