Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2021 έχει προκαλέσεις αντιδράσεις με αρκετούς πολίτες να αρνούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταγραφής. Γι' αυτό και η ΕΛΣΤΑΤ, με οδηγούς ερωτήσεων και απαντήσεων, προχωρά σε εξηγήσεις προς τους αρνητές της απογραφής αλλά και για να λύσει κάθε απορία που μπορεί να προκύψει. Αυτή τη φορά η ΕΛΣΤΑΤ, με αναρτήσεις της στο Twitter, απαντά σε ερωτήσεις. 

«Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΣΤΑΤ στο Twitter της και ακολουθεί η εξής απάντηση: «Ο αριθμός δωματίων είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του νοικοκυριού».

Σε ένα άλλο μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιγράφεται με ένα παράδειγμα πώς συμπληρώνουμε τον πίνακα «Στοιχεία και Σχέσεις των Μελών του Νοικοκυριού». Το παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι (μπαμπά, μαμά), δύο παιδιά και πεθερά.

«Τι ισχύει για τους στρατιωτικούς που απουσιάζουν για εκπαίδευση στο εξωτερικό;» είναι μια ακόμη ερώτηση. «Αν η εκπαίδευση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, θα απογραφεί από κάποιο μέλος του νοικοκυριού του /της στη μόνιμη κατοικία του /της», είναι η απάντηση.

Ακολουθούν κάποιες ακόμη ερωτήσεις, στις οποίες δίνει απάντηση η ΕΛΣΤΑΤ μέσω Twitter:

Γιατί κάνετε Απογραφή και δεν παίρνετε τα στοιχεία μου από την Εφορία;

«Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφορία αφ’ ενός δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αφ’ ετέρου δεν αφορούν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας».

Δεν γνωρίζω από υπολογιστές και δεν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Πώς θα απογραφώ;

«Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοαπογραφής, θα τους επισκεφθεί ο Απογραφέας της περιοχής τους προκειμένου να τους απογράψει με έντυπο ερωτηματολόγιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

https://twitter.com/StatisticsGR/status/1459970342030565383?ref_src=twsrc^tfw

Τι ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί ή αποβιώσει μετά τις 22 Οκτωβρίου 2021 (ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής);

Το παιδί μου είναι μαθητής/μαθήτρια και κατά τη σχολική περίοδο μένει μακριά από το σπίτι του. Πού θα απογραφεί;

Πού απογράφονται όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εργάζονται μακριά από το οικογενειακό σπίτι, αλλά επιστρέφουν σε αυτό τα Σαββατοκύριακα;

«Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού), ανεξάρτητα εάν ο τόπος της εργασίας του βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στη Χώρα ή στο εξωτερικό».

https://twitter.com/StatisticsGR/status/1459463500435271686?ref_src=twsrc^tfw

Πώς απογράφονται οι ναυτικοί που αυτό το διάστημα ταξιδεύουν;

«Οι ναυτικοί θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας και τους απογράφει κάποιο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους».

Πώς απογράφονται τα παιδιά διαζευγμένων γονέων;

«Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021».

Βρήκα το φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής και στο εξοχικό μου. Πρέπει να ξαναπογραφώ;

«Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας θα απογραφεί μόνο η εξοχική κατοικία σας. Το νοικοκυριό απογράφεται μόνο μία φορά, στην κατοικία όπου διαμένει συνήθως».

  • Διαμένω σε δύο κατοικίες. Πού θα απογραφώ;
  • Μένω 6 μήνες στην επαρχία και 6 μήνες στην πόλη. Πού θα απογραφώ;
Είμαι φαντάρος. Πού θα απογραφώ;
Είμαι φοιτητής / φοιτήτρια και λόγω σπουδών μένω μακριά από το πατρικό μου. Πού θα απογραφώ;
Τι είναι η ημερομηνία αναφοράς;
Ποιοι συμμετέχουν στην απογραφή; - Τι σημαίνει συνήθης διαμονή;