Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποτελεσματικότητα των rapid test είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους που παρουσιάζουν συμπτώματα νόσησης από κορονοϊό. τα συγκεκριμένα τεστ υπάρχει περίπτωση να βγουν αρνητικά ενώ κάποιος νοσεί, ενώ την ίδια στιγμή τα μοριακά, PCR τεστ αποδεικνύονται πιο αξιόπιστα στο αποτέλεσμά τους.

Διαβάστε ακόμη: Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης - Πόσο ισχύουν όσα εκδόθηκαν με PCR

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, οι ειδικοί εφιστούν προσοχή καθώς αργούν να θετικοποιηθούν τα τεστ. «Θέλει προσοχή. Υπάρχουν περιστατικά νόσησης σε εμβολιασμένους, που τον ιό δεν τον πιάνει κανένα rapid test επειδή ακριβώς το φορτίο είναι πολύ χαμηλό και τον ανιχνεύει μόνο ο μοριακός έλεγχος. Συνεπώς, δεν πρέπει να εφησυχάζει κάποιος, που έχει συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να κάνει και άλλο rapid test. Το θετικό rapid test είναι 99% σίγουρα θετικό, ειδικά στη φάση της επιδημίας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ενώ με αρνητικό τεστ και συμπτώματα, που επιμένουν, κρατάμε μία επιφύλαξη και καλό είναι να το επαναλάβουμε» ανέλυσε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες στο Reader.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσαγκρής που ουσιαστικά συνέστησε σε όσους συνεχίζουν να έχουν έχουν συμπτώματα αλλά αρνητικό rapid test να καταφύγουν σε τεστ PCR.

Ανάλογη άποψη έχει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που μιλώντας επίσης στο Reader.gr επανέλαβε πως «μπορεί ένα rapid test να βγει αρνητικό ενώ πραγματικά να νοσείς». Και ο κ. Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή καθώς λόγω της έξαρσης και της μετάλλαξης Ομικρον «ένα αρνητικό PCR ή ένα αρνητικό τεστ γενικά δεν το πολυπιστεύουμε. Αντίθετα ένα θετικό τεστ το πιστεύουμε πολύ περισσότερο».

Στο θέμα των PCR τεστ αναφέρθηκε και σε πρόσφατη ενημέρωση και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid» είπε χαρακτηριστικά. 

Εκείνο που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν οι ειδικοί είναι πως σε περίπτωση θετικού rapid test δεν υπάρχει η ανάγκη για μοριακό έλεγχο. Αντίθετα αν τα τεστ αντιγόνου βγαίνουν αρνητικά και υπάρχουν συμπτώματα, το PCR τεστ θα μπορέσει να πει με μεγαλύτερη ασφάλεια αν κάποιος νοσεί ή όχι από κορονοϊό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA