Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κίνδυνο μεγαλύτερης συνολικής θνητότητας λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας σε σχέση με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Δέλτα, επισημαίνει, μιλώντας στο Reader.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Παρά την ήπια νοσηρότητα, που εμφανίζει η Ομικρον, ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ραγδαία εξάπλωσή της αναφέροντας ότι με μαθηματική βεβαιότητα θα έχουμε εισαγωγές στις ΜΕΘ

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Με rapid test η αναρρωτική άδεια για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας εκτιμά ότι η Ομικρόν θα κάνει μεγαλύτερο κύκλο στην Ελλάδα συγκριτικά με τη Νότια Αφρική. «Πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας από ότι ήταν στην Νότια Αφρική γιατί εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα ενώ η αφρικανική χώρα μπήκε στο καλοκαίρι, και όπως όλα τα πανδημικά κύματα θα μειωθεί. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί πρώτον από το πόσο θα προσέξουμε και δεύτερον και το πάρα πολύ σημαντικό από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Εχουμε 3 εκατομμύρια ανθρώπους, που πρέπει να εμβολιάσουμε». 

Παρά την ηπιότερη συμπτωματολογία της σε σχέση με τη Δέλτα ο κίνδυνος παραμένει υψηλός εφόσον τα κρούσματα αυξάνονται. «Η μείωση της νοσηρότητας της Ομικρον έναντι της Δέλτα είναι της τάξης του 60-70% ανάλογα τη μελέτη. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ακόμα και αν είναι κατά τα δύο τρίτα λιγότερο νοσογόνος αν νοσήσουν τριπλάσιοι άνθρωποι θα έρθουμε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου λοιπόν έχει τεράστια σημασία να μην νοσήσουν πολλοί άνθρωποι και να νοσήσουν όσοι λιγότεροι γίνεται. Είναι πολύ πιο σημαντικό να νοσήσουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι γιατί αν νοσήσει ο εμβολισμένος δεν κινδυνεύει σοβαρά, άρα δε θα πάει με μεγάλη πιθανότητα στο νοσοκομείο ούτε θα κινδυνεύσει να πεθάνει». 

«Αν αρρωστήσουμε ανεμβολίαστοι θα έχουμε πολλές απώλειες»

Ο κ. Βασιλακόπουλος δε συμμερίζεται την άποψη, που διατυπώνεται τελευταία, ότι αφού η Ομικρον δεν είναι τόσο σοβαρή ας αρρωστήσουμε να ξεμπερδεύουμε. «Η Ομικρον δεν είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν η Δέλτα αλλά αν αρρωστήσουμε προφανώς θα ξεμπερδεύουμε αλλά με πάρα πολλές απώλειες. Δηλαδή να το θέσω πρακτικά. Αν με 10.000 κρούσματα Δέλτα, στην κορύφωση, είχαμε 450 εισαγωγές και σχεδόν 100 θανάτους με 10.000 κρούσματα Ομικρον προφανώς θα έχουμε 150 με 200 εισαγωγές και τους μισούς θανάτους αλλά αν τα κρούσματα είναι 50.000, πενταπλάσια δηλαδή, και πολλαπλασιάσετε το νούμερο θα δείτε ότι θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη συνολική θνητότητα και νοσηρότητα». 

«Αν πάμε να φτιάξουμε ανοσία αγέλης θα θυσιάσουμε πολλούς Ελληνες»

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί εισαγωγή ασθενούς με Ομικρον σε ΜΕΘ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας θεωρεί ότι με μαθηματική βεβαιότητα θα υπάρξουν εισαγωγές τέτοιων περιστατικών το προσεχές διάστημα. «Η παραλλαγή ήρθε στην Ελλάδα πριν λίγο διάστημα και δεν έχει προλάβει ακόμα να οδηγήσει πάρα πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο. Από αυτούς, που θα μπουν στο νοσοκομείο κάποιοι θα μπουν και στην εντατική. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα το περάσουν στο πόδι, αλλά αν πάμε να φτιάξουμε ανοσία αγέλης με τη φυσική λοίμωξη θα θυσιάσουμε πολλούς Ελληνες μέχρι να το πετύχουμε αυτό. Λιγότερους από ότι θα θυσιάζαμε με τη Δέλτα αλλά πολλούς. Είναι μονόδρομος 100% να εμβολιαστούμε. Οι συνέπειες είναι πολύ μικρότερες με την Ομικρον κυρίως γιατί πολύς κόσμος είναι εμβολιασμένος.

«Μπορεί ένα rapid test να βγει αρνητικό ενώ πραγματικά να νοσείς»

Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες λόγω της επέλασης της Ομικρον, για την αποτελεσματικότητα των rapid test ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι «μπορεί ένα rapid test να βγει αρνητικό ενώ πραγματικά να νοσείς. Και ένα PCR μπορεί να βγει αρνητικό για διάφορους λόγους ενώ νοσείς. Απλά η πιθανότητα να βγει αρνητικό ένα PCR είναι λίγο μικρότερη από ότι με το rapid. Αυτή την εποχή, που έχουμε πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, ένα αρνητικό PCR ή ένα αρνητικό τεστ γενικά δεν το πολυπιστεύουμε. Αντίθετα ένα θετικό τεστ το πιστεύουμε πολύ περισσότερο. Για αυτό ακριβώς και βγήκε η οδηγία ότι το rapid test στον εμβολιασμένο μας πείθει ότι έχει κορονοϊό διότι δεν πρόκειται να πάρει κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού από αυτό ή κάποιο πιστοποιητικό νόσησης. Αρα και λάθος να έχει γίνει το πολύ πολύ δε θα πάει 5 μέρες στη δουλειά του».

«Υπάρχει κενό με το PCR»

Ειδικά για το θέμα της μεγάλης αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων των PCR test και για το εάν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση κενό ασφαλείας για άτομα με συμπτωματολογία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας τονίζει ότι «προφανώς υπάρχει ένα κενό ασφάλειας αλλά αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να έχουν κανονική δραστηριότητα. Θα πρέπει να μην έχουν δραστηριότητα μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ και ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να επαναλαμβάνουν, κάθε μέρα αν είναι δυνατόν από τη στιγμή που είναι ανεμβολιάστοι και έχουν και συμπτώματα, το rapid test ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA