Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στα παιδιά έχει ξεκινήσει και οι γονείς έχουν ανταποκριθεί θετικά κλείνοντας χιλιάδες ραντεβού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα κρούσματα από self test στα σχολεία - Πότε θα προσμετρηθούν

«Η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική» στον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. «Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Στα παιδιά εφήβους με διαπιστευμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου. 

Τετάρτη δόση 

«Η επιτροπή εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασκόπησε τα δεδομένα και κατέληξε στο ότι το πρόγραμμα με την 3η δόση προστατεύει. Όλες οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στην 3η δόση. Η 4η δόση είναι κάτι για το μέλλον με τη μεταβολή επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Για όσους νόσησαν, «το σχήμα του εμβολιασμού συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών». 

Μετάλλαξη Ομικρον 

«Η μετάλλαξη Ομικρον, με την ταχύτητα μετάδοσης της, μπορεί να προκαλέσει ανοσία σε ένα μέρος του πληθυσμού αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης. Ένας ιός που μας έχει δώσει τόσες παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να μας δώσει και στη συνέχεια. Οι εταιρείες που ετοιμάζουν εμβόλια με διαφορετικές συνθέσεις έχουν κατά νου την πιθανότητα να υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη από αυτή της εξασθένησης», ανέφερε.