Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «εξπρές» που πλήττει τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως ο υδράργυρος σημείωσε «βουτιά» έως και 7,5 βαθμών Κελσίου σε διάστημα μικρότερο από μία ώρα! Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση σε Μαλακάσα και Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας από το χιόνι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr, απότομη πτώση θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα κατέγραψαν οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας 7 και το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου 2022 όταν ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε τη χώρα μας. Το μέτωπο κινούμενο νότια-νοτιοανατολικά, προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε πτώση της θερμοκρασίας έως και 7.5°C σε λιγότερο από 1 ώρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της πτώσης της θερμοκρασίας όπως την κατέγραψαν 438 μετεωρολογικοί σταθμοί.

Με αποχρώσεις του μπλε στις κουκίδες του χάρτη εμφανίζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε βαθμούς Κελσίου ανά 1 ώρα και στις γραφικές παραστάσεις της θερμοκρασίας επιλέχθηκαν 4 μετεωρολογικοί σταθμοί από την ηπειρωτική Ελλάδα για τη σύγκριση των χρονικών στιγμών στις οποίες καταγράφηκε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. Από το Κιλκίς έως τον Δομοκό μεσολάβησαν περίπου 5 ώρες, όσες και μεταξύ Δομοκού και Κηφισιάς στην Αττική. Τέλος, υπολογίστηκε ότι η ταχύτητα του ψυχρού μετώπου ήταν περίπου 40 km/h.