Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων με κορονοϊό αυξάνεται καθημερινά αφού η μετάλλαξη Ομικρον βρίσκεται σε έξαρση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε  γιατί μπορεί κάποιος να κολλήσει πάνω από μία φορά. Οπως είπε, η συγκεκριμένη παραλλαγή του SARS CoV-2  αφήνει μικρό διάστημα ανοσίας μετά τη νόσηση και γι αυτό παρατηρούνται επαναμολύνσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε πως τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε επίσης ότι 4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει. Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία, είπε ότι η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε ανοδική πορεία, καθώς τη Δευτέρα είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κορονοϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους. «Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση. Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δίνει και τα ποσοστά ασθενών που έχουν κάνει 2 ή 3 δόσεις.