Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται κάθε μέρα, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές και δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε νέο κύμα πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν τη χορήγηση της 4ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Κι αυτό γιατί οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 έχουν προκαλέσει φόβο επαναλοιμώξεων.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η υβριδική ανοσία παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη με Ομικρον

Τζανάκης: «Ποτέ μην λες ποτέ για νέα μέτρα»

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες αλλά και για τη σύσταση για την 4η δόση του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης, στα Παραπολιτικά 90,1 Fm.

Ο κ. Τζανάκης αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και το αν πρέπει να επανέλθουν κάποια υποχρεωτικά μέτρα τόνισε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα, ποτέ μη λες βέβαια ποτέ, να φτάσουμε σε σημεία μη διαχειρίσιμα και σε αυτό το πανδημικό κύμα έτσι ώστε να χρειαστεί να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι όσο μπορούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να βγει το καλοκαίρι χωρίς να μπουν μέτρα απομόνωσης, τέτοια που θα χαλάσουν την κανονικότητα όλων μας.

Εγώ νομίζω μια απόφαση ότι πάνω από τα 50 υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν και ίσως πάνω από τα 60 ισχυρή θα έφτανε και να αφήσουμε τους κάτω από 50 χρονών οι οποίοι κινδυνεύουν πάρα πολύ λίγο. Η ωφέλεια δηλαδή που θα έχον από τον τέταρτο εμβολιασμό είναι οριακή συνεπώς να μην αφήναμε αυτή την οδηγία έτσι όπως δόθηκε που δεν είναι βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, να μην ήμασταν τόσο ασαφείς. Νομίζω αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο.

Να ακολουθήσουμε την οδηγία του CDC πάνω από τα 50, ίσως να διατυπώσουμε ισχυρή ένδειξη πάνω από τα 60 όπως διατυπώθηκε. Πιστεύω ότι η επιτροπή εμβολιασμού δεν σκέφτηκε λάθος, έχει προσφέρει πολλά, αλλά σε αυτό το σημείο έχω την εντύπωση ότι έτσι όπως το διατύπωσε προκαλεί μια σύγχυση στον κόσμο που είναι κάτω από 60 ετών».

Παγώνη για εμβόλιο κορονοϊού: Για τους 30 - 59 δεν έχουμε τεκμηριωμένα δεδομένα

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δεν νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει".

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει». Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «ο κορονοϊός είναι σε έξαρση» και όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν μέτρα υγιεινής.

Γιαμαρέλλου: Το συνιστώ για τους καρδιοπαθείς

Η Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι η ίδια θα το συνιστούσε σε όλους όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου όπως οι καρδιοπαθείς. Μιλώντας γενικότερα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα η κυρία Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι «αυτή την στιγμή επικρατούν τα στελέχη Β.4 και Β.5, τα οποία μεταδίδονται 50% γρηγορότερα από τα υπόλοιπα στελέχη» δήλωσε η ειδικός επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερο επικίνδυνα». Και όπως είπε η κυρία Γιαμαρέλλου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη χαλάρωση που αποτυπώνεται στο ότι σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.