Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις δύο πτήσεις της Emirates που δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά χθες, Πέμπτη (10/11) μετά από επείγον αίτημα της CIA να «καθηλωθούν» στο έδαφος τα αεροπλάνα καθώς είχε πληροφορίες για επιβάτη που είναι ύποπτος για τρομοκρατία. Η μία πτήση, με προορισμό το Ντουμπάι, όντως δεν ξεκίνησε ποτέ, ενώ η δεύτερη, που θα πήγαινε στη Νέα Υόρκη, βρισκόταν ήδη στον αέρα και επέστρεψε άρον άρον στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μάλιστα συνοδεία δύο μαχητικών F-16 με την εντολή να πετά μόνο πάνω από θάλασσα έως ότου να προσγειωθεί!

Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε «ύποπτος» από τη CIA εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και πρόκειται για έναν 35χρονο Τούρκο υπήκοο, που μένει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχει κάνει αίτημα ασύλου, η οικογένειά του έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχει και ο ίδιος κάνει αίτηση για βίζα προκειμένου να ταξιδέψει επίσης! Η ενημέρωση της CIA προς τις ελληνικές Αρχές έφτασε περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης αλλά, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η διαβάθμιση της ειδοποίησης δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή. 

Ο Τούρκος υπήκοος, όμως, δεν ήταν ούτε στην πτήση της Emirates για τη Νέα Υόρκη ούτε και σε εκείνη με προορισμό του Ντουμπάι. Για τον άνθρωπο αυτόν δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.  Οι ελληνικές Αρχές έχουν σκοπό να κάνουν έρευνες στις δυο πτήσεις, για Νέα Υόρκη και Ντουμπάι και σήμερα, λίγο πριν οι πτήσεις της Emirates απογειωθούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος. 

«Τα F-16 είχαν εντολή να καταρρίψουν το αεροπλάνο εάν ήταν στα χέρια αεροπειρατή»

Οταν ο πιλότος πληροφορήθηκε ότι μπορεί στο αεροπλάνο να επιβαίνει Αραβας τρομοκράτης, το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία) και ο κυβερνήτης ενημέρωσε Ιταλούς και Γάλλους για την έκτακτη κατάσταση, αλλά κανείς δεν του επέτρεψε να προσγειωθεί στα αντίστοιχα αεροδρόμια. Εντέλει προσγειώθηκε με τη συνοδεία δύο μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σούδα, στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο πιλότος όταν ενημερώθηκε για την ενδεχόμενη παρουσία τρομοκράτη ανέφερε στους επιβάτες ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Αστυνομίας, δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα, ενώ η πληροφορία δόθηκε από τη CIA και κρίθηκε ως έγκυρη προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ενημερώθηκε μάλιστα αμέσως η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο οι περισσότεροι είναι ταλαιπωρημένοι.

«Το πρωτόκολλο μιλά για κατάρριψη σε περίπτωση αεροπειρατείας»

Ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και πιλότος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πληροφορία ότι εάν ο πιλότος του αεροσκάφους δεν υπάκουε στις εντολές των μαχητικών, τότε ήταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουν. «Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO. Εάν το αεροσκάφος πειρατευτεί, και αυτό το γνωρίζουμε υπό την έννοια ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους, τότε εάν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι κατ’ αναγκαιότητα στη θάλασσα, υπάρχει η εντολή το αεροσκάφος αυτό να καταρριφθεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο. Κάθε χώρα έχει μία επιτροπή κρίσης για τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε αρχικά.

«Από την πρωτογενή μου εμπειρία από τους χειριστές των F-16 που συνόδευσαν τότε το «Ηλιος» όταν πήγαμε να κάνουμε την αναπαράσταση της πτήσης, αυτό που μας έλεγαν ήταν ότι ήταν τραγικό και υπήρχε και εκεί πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που έπαιρναν εντολή, πριν την πτώση του αεροσκάφους στο Γραμματικό, να πυροδοτήσουν πυραύλους αέρος – αέρος. Είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο. Το σημαντικό είναι ότι το σύστημα δούλεψε με ακρίβεια και λεπτομέρεια», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντέλλος. «Δεν είναι υποχρεωτικό επ’ ουδενί, το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Ιταλία ή στον χώρο στον οποίο πετάει. Οι Αρχές εκτιμούν τον κίνδυνο. Υποχρέωση του κράτους αναχώρησης είναι να υποδεχτεί ξανά το αεροσκάφος πίσω γιατί έχει την ευθύνη του», κατέληξε.