Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ανακούφιση βλέπουν οι καταναλωτές τις εταιρείες - παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος να ανακοινώνουν νέα μείωση τιμών στα τιμολόγια για τον μήνα Δεκέμβριο. Και ο τελευταίος μήνας του χρόνου ακολουθεί τους προηγούμενους, που επίσης παρουσίασαν μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας, ωστόσο, το κόστος για τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος παραμένει υπέρογκο, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, απόρροια της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Δεκέμβριο θα είναι μειωμένες κατά 8% έως 10% σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Πληροφορίες από στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάνουν λόγο για τιμολόγια κοντά στα 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτές ωστόσο, δεν θα είναι οι τελικές τιμές με τις οποίες θα χρεωθούν τα νοικοκυριά καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις. Ετσι εκτιμάται πως οι τελικές χρεώσεις θα κυμανθούν ανάμεσα στα 0,15 ευρώ με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα, χωρίς τις έξτρα παροχές των προμηθευτών.

Σύμφωνα με παρόχους, οι μειώσεις θα ήταν μεγαλύτερες ωστόσο δύο κυβερνητικές παρεμβάσεις φρενάρουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των τιμολογίων. Η πρώτη είναι η επιβολή του τέλους των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Οι εκτιμήσεις θέλουν πως στη λιανική αυτό σημαίνει μία επιβάρυνση της τάξης των 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,025 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου του 2022. Αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίσει και τον τρόπο και το ύψος της φορολόγησης.