Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή (25/11) ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική φωτιά στο Μάτι, οι καταθέσεις μαρτύρων. Η πρώτη μάρτυρας, που έχασε τον αδελφό της, Παναγιώτη Χαμηλοθώρη, όταν εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων, μίλησε για πλήρη αδιαφορία των Αρχών τις κρίσιμες ώρες. «Ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» κατέθεσε  η δικηγόρος Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη, η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Οπως είπε, ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν η ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι.

«Εμπλεξα με τη φωτιά», είχε πει ο αδελφός της στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα του, όπως κατέθεσε η μάρτυρας. «Αν και συνήθως επέλεγε τη διαδρομή από Διόνυσο, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει, απέφυγε τη διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από τη Μαραθώνος γιατί σκέφτηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού». Κατά τη μάρτυρα, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο αδελφός της ήταν η κοπέλα του στις 18.33 στην οποία έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά… Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός… Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάνε στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλοι οι άνθρωποι «έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά ενώ η ίδια βίωσε δύσκολες στιγμές στη διαδρομή που έκανε από το δικηγορικό της γραφείο στον Μαραθώνα προς το σπίτι της στο Ντράφι. «Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό η εναέριο μέσο, προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται…Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Οσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο Λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγο και τα δύο της παιδιά)  που εκείνη την ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της… Εκαστος ένας είχε ευθύνη για αυτό που συνέβη», είπε η μάρτυρας προσθέτοντας πως ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο Δήμους. «Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος… Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο, από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί. Ολους τους έστειλαν από μέσα».