Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την κατάθεση του δικηγόρου Παναγιώτη Κωνσταντάκη συνεχίστηκε σήμερα (29/11) η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Ο μάρτυρας, ο οποίος έχασε τότε τη μητέρα του, εξέφρασε την πεποίθησή του ενώπιον του Δικαστηρίου ότι γνώριζαν από νωρίς οι υπεύθυνοι πως υπάρχουν νεκροί. «Κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε…Ήρθαν και μου είπαν 2.000 τι να τα κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας. Κάποια πράγματα δε θα τα συγχωρήσουμε ποτέ… Η μητέρα μου "έφυγε" στις 18:45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19:10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19:30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί…».

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Μάτι: Συγκλονίζει η κατάθεση μάρτυρα - «Ο αδελφός μου θα είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές»

«Δεν πρόλαβε…»

Ο μάρτυρας την ημέρα της πυρκαγιάς ήταν στο γραφείο του στη Γλυφάδα. Εκεί άκουσε για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. «Έχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ήξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος». Αμέσως όπως είπε επικοινώνησε με την οικογένεια της αδελφής του που ζει το Μάτι μαζί με τη μητέρα τους και «μου λένε "όλα καλά, βλέπουμε τηλεόραση"». «Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω "τι γίνεται, που είστε;". Μου λέει "είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε". Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω "η μάνα μου που είναι;" Μου λέει "η μάνα σου δεν πρόλαβε"».

«Σκόνταψε σε ρίζα του πεύκου»

Περιγράφοντας τη διαδρομή της οικογένειάς του όπως του τη μετέφεραν οι ίδιοι είπε πως «ξεκίνησαν να φύγουν από το σπίτι όταν έπεσε το ρεύμα, γύρω στις 18:20. Κατάλαβαν ότι είναι άσχημα τα πράγματα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Έφτασαν στο ύψος της Περικλέους. Έβαλαν το αμάξι σε μια εσοχή απέναντι από μια από τις 14 διόδους του Ματιού που έχουν πρόσβαση στην παραλία…Περπάτησαν σε ένα κακοτράχαλο σημείο, ενόψει του ότι κινούνται σε καπνό προσπαθούσαν να μπουν σε κάποια από τις καθόδους για τις παραλίες. Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Προσπάθησαν να τη βοηθήσουν, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Έκαναν 40 μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12:30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς».