Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκε το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, με τις Αρχές να έχουν ήδη επισημάνει σημαντικά ευρήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ο πατέρας Αντώνιος δεν έκανε ούτε μία ανάληψη από τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του τα τελευταία... οκτώ χρόνια!

Όπως προέκυψε από τον οικονομικό έλεγχο, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα. Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ίδιας της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών. Η μία από τις δύο θυρίδες που δεσμεύτηκαν, ανήκει στην ηλικιωμένη μητέρα του πατέρα Αντώνιου και βρέθηκε στη Χίο.

Μεταξύ των λογαριασμών που έχουν δεσμευτεί βρίσκονται και λογαριασμοί στους οποίους πολίτες είχαν χρίσει ως συνδικαιούχο τον πατέρα Αντώνιο, και τώρα δεν μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε τις συντάξεις τους, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές. Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη είναι θορυβημένη, αλλά και οι δωρητές που συνέδραμαν όλα αυτά τα χρόνια στο έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Βρέθηκαν 350.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο στον Κολωνό

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας σε ακίνητα της Κιβωτού του Κόσμου σε Κολωνό και Ραφήνα, βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό στη δομή στον Κολωνό. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν 350.000 ευρώ μέσα σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρισκόταν σε ένα από τα διαμερίσματα της κεντρικής δομής της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, ενώ ερευνάται η προέλευση τους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα ενδεχομένως δεν προέρχονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν δικαιολογούνται από αυτά.

Σύμφωνα με το MEGA, εκείνο που προκαλεί σοκ είναι η «δικαιολογία» που είπε η πρεσβυτέρα όταν οι αστυνομικοί τη ρώτησαν πως βρέθηκαν τόσα χρήματα μέσα στο χρηματοκιβώτιο. «Τα είχα για να τα μετρήσω», είπε. Στους δε λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου, σύμφωνα με το Live News, έχουν εντοπιστεί 15 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά ήταν άμεσα προσβάσιμα από την παπαδιά, η οποία είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια αποκάλυψη, ενώ μερικές μέρες πριν είχε «αδειάσει» μια από τις δυο θυρίδες που διαθέτει, η πρεσβυτέρα κατέθεσε, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της Κιβωτού του Κόσμου. Σημειωτέον ότι η Οικονομική Αστυνομία αποφάσισε να δεσμεύσει και να «ανοίξει» τους προσωπικούς λογαριασμούς (με καταθέσεις σχεδόν 300.000 ευρώ) του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του αλλά όχι της ΜΚΟ.

Στην Εισαγγελία τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας

Μετά τις έρευνες, η Οικονομική Αστυνομία διαβίβασε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από τη διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας προκαταρκτικής εξέτασης που θα εστιάσει στα οικονομικά πεπραγμένα εμπλεκομένων προσώπων που είχαν καίριο ρόλο στη λειτουργία της ΜΚΟ. Έτσι, με βάση το υλικό, η Εισαγγελία ενδέχεται να ερευνήσει για πιθανές αξιόποινες πράξεις, όπως εκείνες που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται στην Κιβωτό, δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να εστιάσει και σε άλλα αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης. Για τη διεύρυνση της έρευνας, ώστε να αξιολογηθεί ποινικά η πιθανότητα διάπραξης των συγκεκριμένων αδικημάτων, θα πρέπει να υποβάλλει έγκληση το νέο ΔΣ της Κιβωτού εντός τριμήνου από τον εντοπισμό πιθανής τέλεσης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος του ΜΚΟ.