Μενού
Serres
9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μια σειρά από συμπτώσεις οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών με το νεκρό 11χρονο μαθητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχολείο είναι πολύ παλιό και ο λέβητας βρίσκεται στο πίσω προαύλιο, σε μια αποθήκη η οποία κλείνει από μια βαριά σιδερένια πόρτα. Τα παιδιά συνήθως βρίσκονται στο μπροστινό προαύλιο του σχολείου εκτός από τις ημέρες που βρέχει οπότε και μαζεύονται στο πίσω προαύλιο όπου υπάρχει ένα στέγαστρο προκειμένου να προστατεύονται. Δυστυχώς, η χθεσινή ημέρα ήταν βροχερή για την περιοχή των Σερρών. Γύρω στις 2,30 το μεσημέρι και ενώ τα παιδιά ήταν σε διάλλειμα ένας δυνατός κρότος «πάγωσε» τα χαμόγελά τους.

Όταν έγινε η έκρηξη η βαριά σιδερένια πόρτα εκσφενδονίστηκε 40 μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 11χρονος μαθητής και να τραυματιστούν, 6 και 10 ετών αντίστοιχα, τα οποία ήταν «τυχερά» μέσα στην ατυχία τους αφού δεν χτυπήθηκαν από την πόρτα αλλά από κομμάτια τσιμέντου που αποκολλήθηκαν με την έκρηξη. Οι άλλοι δέκα μαθητές που βρισκόντουσαν μπροστά στο τραγικό δυστύχημα βρίσκονται ήδη υπό ψυχολογική υποστήριξη.

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα, δεν ασφάλισαν τον καυστήρα»

Το σχολείο, εδώ και δύο χρόνια, είχε σύστημα γεωθερμίας, ωστόσο είχε χαλάσει και λειτουργούσε με λέβητα πετρελαίου. «Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από το θερμοστάτη, είτε από διακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας. Ο καυστήρας ''έσκασε'', όταν άναψε ο λέβητας γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα», είπε ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπας. 

«Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις γίνονται σε όλες τις σχολικές μονάδες, δεν είναι θέμα τι λέει ο διευθυντής […] Από εκεί και πέρα θα πρέπει να τηρούνται φυσικά όλα τα μέτρα. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν ήταν ενήμερη ότι γινόταν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης. «Γινόταν ένα έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστηρά στο πετρέλαιο στον καυστηρά με την γεωθερμία. Κάτι πήγε στραβά αυτό θα μας πουν οι αρμόδιοι» είπε στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος έργων Σερρών. 

Διευθυντής σχολείου: Διαφωνούσα με το έργο

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας. «Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογράμμισε ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επεσήμανε ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημείωσε, «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης, το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστήριξε πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του. «Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί  κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστήριξε ο διευθυντής και κατέληξε: «Εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».