Μενού
kibotos-toy-kosmoy
Κιβωτός του Κόσμου | eurokinissi, shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια... διαφορετική «Κιβωτός του Κόσμου» από αυτή που διαφήμιζε μέσα από το κήρυγμά του ο πατέρας Αντώνιος, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο μέσα από την οικονομική έρευνα των Αρχών και από τις καταγγελίες. Μία ακόμα θυρίδα σε τράπεζα στη Χίο θα ερευνήσουν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των ελέγχων στην Κιβωτό του Κόσμου. Μπορεί μέσα από τους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τραπεζικές θυρίδες οι αξιωματικοί να έχουν εντοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο εικάζεται ότι δεν έχουν βρεθεί όλα τα μετρητά που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Πέρα από τους 80 τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν βρεθεί στην κατοχή της «Κιβωτού του Κόσμου», το ζητούμενο που προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο είναι πώς έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ και γιατί δεν έχουν επενδυθεί για τις ανάγκες της δομής ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου στην εκπομπή Live News του MEGA, σχετικά με την θυρίδα της «Κιβωτού» στην Χίο, δεν αναμένεται να βρεθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά μπορεί τα εν λόγο χρηματικά ποσά να αφορούν κάποιες προσωπικές και παροδικές συναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων.

Τα παιδιά δούλευαν για το μεροκάματο

«Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς από πάνω μας και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε και μας έλεγαν να τις βγάζετε από τις ρίζες. Κι όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο μας έλεγαν ‘έλα κάνε, κάνε, κάνε’».
Είναι μία από τις δεκάδες καταγγελίες παιδιών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Σήμερα για πρώτη φορά το Live News δίνει εικόνα στη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία, με τα βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την «Κιβωτό» να κόβουν την ανάσα.

Στα χωράφια της δομής

Καταπράσινο και κοντοκουρεμένο είναι το γρασίδι στη δομή της Καλαμάτας. Για να γίνει όμως αυτό είχε προηγηθεί η ασταμάτητη δουλειά των ανηλίκων. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο». Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν. Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ. δε δουλεύει ο Κώστας, δε θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2-3 μέρες ή απομόνωση». Με φτυάρι μεγαλύτερο από το μπόι του, ένα παιδί τάξης γυμνασίου κάνει αγροτικές δουλειές στη δομή της «Κιβωτού». Ένα άλλο φανερά εξουθενωμένο από τη δουλειά και τον ήλιο μετά βίας μπορεί να σηκώσει το φτυάρι.

«Μην το βλέπετε τώρα που κάθεται. Γενικά δεν κάθεται. Κάνει αυτό εδώ μαζί με τον (…). Όλο αυτό εδώ το έκαναν πρώτα με τσουγκράνα και μόλις τελειώσει με την τσουγκράνα να δει πού χρειάζεται ξεχορτάριασμα με το χέρι πάντα». Είναι μια δομή γεμάτη παιδιά κι όμως δεν ακούγονται παιδικές φωνές και γέλια. Ο μοναδικός ήχος που ακούγεται στην τεράστια αγροτική έκταση είναι αυτός από τις τσάπες. Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι. Πάρα τον ήλιο και τον καύσωνα, τα παιδιά «είλωτες» συνεχίζουν ακάθεκτα.

«Κυρία (…) και ο (…) έχει κάνει εδώ βλέπετε όλες τις γούρνες με το χέρι του. Όχι με την τσάπα με αποτέλεσμα να μη χαλάσει καθόλου χώμα και ούτε να χαλάσει τις γούρνες. Έκανε μέχρι εκεί που τον βλέπετε». Η παιδαγωγός επιβλέπει από το δροσερό της γραφείο τη δουλειά των παιδιών. Ζητά κι άλλα βίντεο από την ανατολική πλευρά του κτήματος. «Να κυρία (…) εδώ είναι το ολοκληρωτικό. Το βλέπετε και τώρα ο (…) και (…) έχουν κάνει κι εδώ κυρία (…) από ό,τι βλέπετε. Αρκετά καλά. Να το, τελειώνουν κι αυτό σε κανένα δεκάλεπτο λογικά και θα σταματήσουν από εδώ». Το κλαδευτήρι θάμνων σκεπάζει όλους τους ήχους. Λίγες ώρες μετά, το μικρό παιδί της «Κιβωτού» έχει ολοκληρώσει όλη την μπορντούρα. «Κυρία (…) ο (…) έκανε με το ηλεκτρικό θαμνοκοπτικό βλέπετε που εδώ είναι ολόισιο. Όλο οπότε έγινε κι αυτό».

Σειρά έχει… η αποθήκη

Όλα αυτά μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι. Ακολουθεί μίση ώρα διάλειμμα για φαγητό πριν αρχίσει το κουβάλημα στις αποθήκες. «Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά». «Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2-3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα».

Οι 15χρονοι εκδορείς

«Είπαμε ο σβέρκος ο λαιμός είναι το καλύτερο κρέας του ζώου γι’ αυτό υπάρχει και η παροιμία που λέει ''ψώνισα από σβέρκο''». Είναι οι 15χρονοι εκδορείς που εκπαιδεύονται να βγάζουν το δέρμα από το σφαγμένο αρνί. «Τα παιδιά ξετομαριάζουν ένα αρνί και βλέπουμε ότι πάνε πολύ προσεκτικά. Όπως πρέπει με λεπτομέρεια. Μπράβο παιδιά».

Κάθονται αντικρυστά, και με κοφτερά μαχαίρια ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες. «Βάλε το χέρι τώρα εδώ μέσα και τράβα το δέρμα προς τα κάτω. Με το ένα χέρι κρατάς κόντρα το αρνί και με το άλλο τραβάς όχι μην τραβάτε και οι δυο θα χαλάσει ο γάντζος». Εκτός αυτών, τα παιδιά έφτιαχναν τα δικά τους τυριά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.