Μενού
alex
Άλεξ Μεσχισβίλι | Φως στο Τούνελ
  • Α-
  • Α+

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του μικρού Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια. Το βράδυ της Παρασκευής η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» αποκάλυψε πως υπάρχουν νέα στοιχεία στην υπόθεση τα οποία 16 χρόνια μετά τη δολοφονία, οδηγούν σε νέο κύκλο ερευνών από άνδρες της Ασφάλειας, αλλά και από επιστήμονες καθώς φαίνεται πως υπάρχουν νέες σημαντικές μαρτυρίες που «οδηγούν» στην παλιά συνοικία που φαίνεται ότι κρύβει τη λύση του γρίφου.

Νέες έρευνες στην Μπαρπούτα

Κάτοικος της Μπαρμπούτας μεταφέρει στο «Τούνελ» τη μαρτυρία της για τις νέες έρευνες που έγιναν για τον Άλεξ το καλοκαίρι του 2022 στην περιοχή. «Το καλοκαίρι που μας πέρασε είδα δύο άτομα της Ασφάλειας με πολιτικά ρούχα στην πλατεία και έμαθα πως ήρθαν να ερευνήσουν για τον Άλεξ. Τώρα σε ποια σπίτια ρώτησαν κλπ, δεν το γνωρίζω. Είπαν ότι είχαν μία πληροφορία για μία κυρία που κάτι είχε δει, αλλά δεν έδωσαν παραπάνω λεπτομέρειες, μόνο ότι σχετιζόταν με την υπόθεση του Άλεξ. Κινούνταν για έρευνες προς το ποτάμι, αλλά και από την κάτω πλευρά των παλαιών κτιρίων. Εγώ αυτό που είδα το καλοκαίρι, αυτό και σας μεταφέρω. Δεν ξέρω καν εάν βρήκαν κάτι ή εάν μπόρεσαν να πάνε στην πίσω πλευρά του ποταμού. Αυτό το γνωρίζει μόνο η Ασφάλεια», κατέληξε η μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Μπορεί και παράνομα να έσκαβαν εδώ»

Επιπλέον, ο Σάββας Θεοδωρίδης, μηχανικός του δήμου Βέροιας μιλώντας με τη δημοσιογράφο της εκπομπής, αναφέρθηκε στα παλιά κτίρια της περιοχής. «Είχε γίνει η ανακαίνιση της εβραϊκής συναγωγής και στον περιβάλλοντα χώρο και τα κλειδιά τα είχε κάποιος υπεύθυνος του Δήμου Βέροιας. Το διπλανό κτίριο, νομίζω ανακαινίστηκε λίγο αργότερα», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, ενώ εξέφρασε και την σιγουριά του πως η μάρτυρας δε μιλάει για έργα από κάποιο φορέα. «Ήταν ιδιώτες που έκαναν κάποια ιδιωτική δουλειά παράνομη ή μη. Αυτό καταλαβαίνω εγώ», είπε.

Στο «Τούνελ» μίλησε και η ξεναγός Εβραϊκής συνοικίας Μπαρμπούτας, Μαρία Ψυχάρη. Ανέφερε πως εκείνη την περίοδο του Άλεξ, η περιοχή είχε μία τελείως διαφορετική εικόνα, ερημική και εγκαταλελειμμένη. Κάτοικος της περιοχής έκανε λόγο για πολλά σκοτεινά σημεία, καθώς τότε στους εξωτερικούς χώρους δεν υπήρχε ούτε φωτισμός.

«Όταν κατέθεσα για τα παιδιά και το καρότσι, δε με πίστευαν»

Παράλληλα, το «Τούνελ» μίλησε μ’ έναν σημαντικό μάρτυρα, ο οποίος είχε καταθέσει στις Αρχές τα όσα σοκαριστικά είδε να διαδραματίζονται εκείνο το χειμερινό πρωινό. Η μαρτυρία του έρχεται να «δέσει» με αυτά που είχαν ομολογήσει αρχικά τα παιδιά στην αστυνομία και είχαν αποκαλύψει στην εκπομπή. «Τα παιδιά τότε με δυσκολέψανε, γιατί κατέβαινα με ένα φορτηγάκι και ο δρόμος είχε χιόνια. Kαι λέω τι κάνουνε τώρα, θα βγουν μπροστά μου, γιατί τέλειωνε το πεζοδρόμιο σ’ εκείνο το σημείο. Σκέφτηκα ''πώς θα σταματήσω το φορτηγάκι; Τι κάνουν τα παλιόπαιδα;'' Οι τέσσερις κρατούσαν το καρότσι και ο πιο μικρός έτρεχε μπροστά τους. Από αυτό που είδα εγώ, φαινόταν ένα πόδι να εξέχει. ''Ωχ'' λέω, ''ωραίο παιχνίδι διάλεξαν, άμα τους φύγει αυτός στο καρότσι, δε θα μείνει τίποτα''.

»Το καρότσι δεν ήταν οικοδομικό όπως λέγανε. Ήταν από εκείνα τα παλιά του σουπερμάρκετ, χαλασμένο και δεμένο στις ρόδες με σανίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι πως στην αρχή η μαρτυρία του πέρασε… στα ψιλά από τις Αρχές. «Αυτοί είπαν κάποια στιγμή ''ναι, βρέθηκε ένα καρότσι σουπερμάρκετ'', αλλά ούτε που του δώσανε σημασία. Φαινόταν για παλιοσίδερο πεταμένο ξέρεις. Τελικά εκείνο ήταν, εγώ δεν είδα οικοδομικό καρότσι. Κατεβαίνανε μετά το σπίτι των βλάχων, όπως λέγεται. Είναι από πάνω από την πλατεία, που είναι ο πλάτανος. Μετά την στροφή ακριβώς πέτυχα εγώ τα παιδιά. Στο δρόμο για Μπαρμπούτα δηλαδή, εκεί έχει ένα πλακόστρωτο μονοπατάκι, που κατηφορίζει και μπαίνει στο ποτάμι», πρόσθεσε ο μάρτυρας.