Μενού
mink
Μινκ στον Κηφισό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενα αμερικανικό μινκ, το οποίο εκτρέφεται παρανόμως για το τρίχωμά του με το οποίο φτιάχνονται τα βιζόν ρούχα, βρέθηκε να κόβει βόλτες στον Κηφισό! Οπως αποτυπώθηκε στον φακό του φωτογράφου Μάρκου Χουζούρη του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου Eurokinissi, το λευκό μινκ εντοπίστηκε να κινείται στις όχθες του ποταμού της Αθήνας και δυστυχώς, αποτελεί κίνδυνο για το οικοσύστημα του ποταμού.

Οπως αναφέρει στο σχετικό φωτορεπορτάζ, στο ποτάμι της Αθήνας εκτός από σκουπίδια μπάζα και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται πλέον ο άνθρωπος, καταλήγουν και διάφορα κατοικίδια ζώα όπως στην παραπάνω περίπτωση το αμερικάνικο μινκ (neovison vison).

mink
Μινκ στον Κηφισό | Eurokinissi

Το ζώο που δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική φύση καθώς ενδημεί στη βόρεια Αμερική είναι ένα πολύ επιθετικό και χωροκατακτητικό είδος που καταστρέφει την τοπική πανίδα. Στην Ελλάδα εκτρέφεται για τη γούνα του και από τυχαίες ή και άστοχες απελευθερώσεις έχει αποικήσει λίμνες και υγροτόπους της βορείου Ελλάδας και έχει καταστρέψει την ισορροπία των φυσικών τοπικών οικοσυστημάτων.

mink
Μινκ στον Κηφισό | Eurokinissi

Το λευκό δεν είναι το φυσικό του χρώμα, αλλά έχει δημιουργηθεί μετά από γενετικές επεμβάσεις των εκτροφέων. Είναι η πρώτη του παρατήρηση μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας μάλλον από τυχαία η άστοχη απελευθέρωση κάποιου ατόμου που είχε αποκτηθεί για κατοικίδιο, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο για το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα του Κηφισού.

mink
Μινκ στον Κηφισό | Eurokinissi