Μενού
pseytogiatros
Ψευτογιατρός | Shutterstock
 • Α-
 • Α+

Απειλές, «στάχτη στα μάτια» και δικαιολογίες ήταν η τακτική του ψευτογιατρού μόλις τα θύματά του άρχιζαν να έχουν αμφιβολίες απέναντί του.  Ένα «εμπόριο ελπίδας» που όπως φαίνεται κράτησε για χρόνια με την ίδια συνταγή. Ο 66χρονος σήμερα κατηγορούμενος διαβεβαίωνε για την επιτυχία της δήθεν θεραπείας του και ζητά, εκτός από χρήματα, υπομονή και πίστη στις μεθόδους του. Οι μέρες όμως περνούν και το πολυπόθητο αποτέλεσμα είναι αδύνατον να έρθει, μέσα από τα φιαλίδια. Σε  βίντεο ντοκουμέντο του 2006, βλέπουμε και ακούμε συγγενείς ασθενών να συζητούν απελπισμένοι και κάποιοι να λένε πως αν και έχουν ήδη αρχίσει να αμφιβάλλουν, συνεχίζουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Η «στάχτη στα μάτια» και  το θέατρο του παραλόγου

Με αυτήν την ψυχολογία κάθονταν στο γραφείο απέναντί του. Για εκείνους ήταν ίσως η τελευταία ελπίδα. Κάτι που ο ψευτογιατρός γνώριζε πολύ καλά.

Διάλογος μεταξύ ασθενή – ψευτογιατρού

 • Θύμα: Το παιδί τι γίνεται; Εμένα αυτό με ανησυχεί, χθες ο Γερμανός δεν ήταν ξεκάθαρος, εμένα άλλα μου είπε στο τηλέφωνο την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Να συνεχίσω έτσι άλλα δύο χρόνια και να μου πεις ότι μέχρι εκεί πάει και να μην έχει πάει πουθενά;
 • Ψευτογιατρός: Η δικιά μας η γνώμη είναι ότι πάει πάρα πολύ καλά.
 • Θύμα: Η δικιά σου η γνώμη. Όσοι την βλέπουν, δεν έχει κανείς την ίδια γνώμη και μην προσπαθείς να με ακυρώσεις, γιατί εγώ τη ζω κάθε μέρα, κάθε μέρα
 • Ψευτογιατρός: Δεν θα σε ακυρώσω, απλώς εγώ εξυπηρετώ την κατάσταση αυτήν τώρα, διαφορετικά θα έπρεπε να ανεβαίνετε στη Γερμανία συνέχεια. Κάνω ό,τι μπορώ.
 • Θύμα: Να σου πω κάτι, εγώ όταν ξεκίνησα και μίλησα. Μίλησα για συγκεκριμένο πλάνο. Δεν μίλησα εξυπηρετώ, δηλαδή δεν κατάλαβα μου κάνει κανείς χάρη. Χάρη μου κάνετε;
 • Ψευτογιατρός: Εγώ;
 • Θύμα: Άσε εσένα, χάρη; Γιατί; Ακολουθώ ένα πρόγραμμα, από την στιγμή που δεσμεύεσαι να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα οφείλεις να μου ολοκληρώσεις το πρόγραμμα, δεν είναι έτσι γουστάρουμε, ο κάθε ένας… Γιατί εγώ χθες τα πήρα όταν μου είπες θα σε παρατήσει, ποιος θα με παρατήσει; Τι είμαι να με παρατήσει.

Ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας όχι μόνο δεν πηγαίνουν καλύτερα όπως υποσχόταν ο ψευτογιατρός, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έδειχναν να καταρρέουν.

 • Θύμα: Εμένα μου είχατε πει ότι σε έναν χρόνο το παιδί, θα είναι αν μι τι άλλο αυτόνομο, πράγμα το οποίο δεν το έχει. Η μικρή είναι στο εντελώς αντίθετο, προσπαθεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει, εγώ θέλω την ψυχολογία της, γιατί εγώ χθες πέθανα, πέθανα στην κυριολεξία.
 • Ψευτογιατρός: Εγώ κάνω ότι μπορώ για την ψυχολογία της και το ξέρεις. Εγώ γίνομαι βράχος και σπάει το κύμα επάνω μου και δέχομαι και τη δικιά σας απογοήτευση και κούραση και τα λοιπά.
 • Θύμα: Για εμένα δε μετράει τίποτα, δε μετράει ούτε η κούραση, ούτε τίποτα πέρα από το παιδί μου.
 • Ψευτογιατρός: Εννοώ βγαίνει επάνω μου, αλλά σας λέω και πάλι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει. Ναι δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Αλλά…
 • Θύμα: Θα είμαστε εκεί που θέλουμε;
 • Ψευτογιατρός: Πιστεύω ότι θα είμαστε.

Σε κάθε παράπονο, σε κάθε πιεστική ερώτηση και μια απάντηση για να πέσει στάχτη στα μάτια. Όπως στην περίπτωση, όταν συγγενής άρχισε να ρωτάει γιατί η δήθεν θεραπεία δεν ήταν γνωστή σε γιατρούς του εξωτερικού που είχε μιλήσει.

 • Θύμα: Μιλούσα με μια φίλη μου στον Καναδά η οποία δουλεύει
 • Ψευτογιατρός: Τη Λίντα;
 • Θύμα: Ναι τη Λίντα… και η νύφη της. Έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την … και μιλούσα μαζί της και της είπα για την όλη διαδικασία και μου λέει δεν την ξέρω την όλη διαδικασία, αυτή δουλεύει σε κλινική εκεί.
 • Ψευτογιατρός: Σε κλινική αποκλείεται να την ξέρει, αν πάει στην Αλμπέρτα, στο Αλμπέρτα γιουνιβέρσιτι όμως, από την άλλη μεριά.
 • Θύμα: Μου είπε ότι και στο Αλμπέρτα και στο Βανκούβερ το κάνουν, αλλά το κάνουν με ανοσοκαταστολή.
 • Ψευτογιατρός: Ναι, ανοσοκατασταλτικά είναι, εε δεν έχει νόημα όμως.

Όλα αυτά 17 ολόκληρα χρόνια πριν η δράση του ψευτογιατρού αποκαλυφθεί και ο ίδιος κατηγορηθεί για 5 θανάτους ασθενών. Με τις εικόνες, τους διαλόγους και πάνω από όλα τα δικά του λόγια, να δείχνουν όλα όσα συνέβαιναν στις πλάτες ανθρώπων που τον πλήρωναν και πόνταραν στις ψεύτικες ελπίδες του.

Νέα στοιχεία για τα «μαύρα» λεφτά του ψευτογιατρού

Το μέγεθος της απάτης φαίνεται  σε αριθμούς. Ο ψευτογιατρός από το 2009 έως το 2020 δήλωσε μόλις 165.446 €, με τις αρχές να έχουν εντοπίσει ήδη 1.076.910 € «μαύρα χρήματα» κι αυτά είναι μόνο η αρχή μιας και θεωρούν βέβαιο ότι τα όσα έβαζε στη «τσέπη» είναι πολλά περισσότερα. 35.000 ευρώ ήταν τα χρήματα που του έδωσε ένα από τα πρώτα θύματά του, το 2009, για να γίνει καλά τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους και για σχεδόν ένα χρόνο, ο 66χρονος ψευτογιατρός είχε πείσει απόλυτα έναν άνδρα με σοβαρότατη νευρολογική πάθηση ότι μπορεί να τον γιατρέψει. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε, έχοντας πληρώσει για τη ζωή του 35.000 ευρώ. Αδίστακτος όπως φαίνεται ότι ήταν, ο ψευτογιατρός, την ίδια χρονιά και ως το 2011, πήρε από πατέρα αγοριού που νοσούσε από μια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια, 50.000 ευρώ. Το παιδί, ακολουθώντας τις οδηγίες του 66χρονου, υποτροπίασε και πέθανε και αυτό.

«Ο γιος μου έπασχε από μια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια που κατέστρεφε τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ο 66χρονος μας έλεγε ότι η νόσος προήλθε από ένα σκορπιό που τσίμπησε το γιο μου στο στρατό κι ο Γερμανός έλεγε ότι είχε το αντίδοτο. Ο 66χρονος μας έλεγε ότι θα μας έδινε βλαστοκύτταρα που θα αντικαθιστούσαν τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα και το παιδί θα γινόταν καλά. Μας ζήτησε να σταματήσει την αγωγή των γιατρών. Κι όντως τη σταματήσαμε. Αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε την ακίνητη περιουσία μας για να του δώσουμε 50.000 ευρώ. Το παιδί μου πέθανε 5 χρόνια μετά, και ύστερα από δύο χρόνια έχασα και τη σύζυγό μου από τον καημό της» περιγράφει πατέρας θύματος.

«Μου είπε ότι θα δω ξανά» – Καταγγελία σοκ

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, μια γυναίκα η οποία είχε απευθυνθεί στον 66χρονο για βοήθεια, ξετυλίγει την απάτη που πρόλαβε και αποκάλυψε εις βάρος της. «Εγώ πριν πάρα πολλά χρόνια, είχα ένα τροχαίο και έχασα την όρασή μου. Το πρόβλημά μου είναι νευρολογικό και, στόμα με στόμα, έφτασα στον 66χρονο και τον Γερμανό, που μου τον σύστησε ως γενετιστή και ειδικό νευρολόγο. Στο πρώτο ραντεβού, μου είπαν ότι θα επανακτήσω την όρασή μου».

Η γυναίκα, στη συνάντηση που είχε με τους δύο δήθεν γιατρούς, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Η υποψία, μου ήρθε από το πρώτο λεπτό. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που παρουσιάζεται ως επιστήμονας με κύρος, να έχει σπίτι και ιατρείο κρυμμένο σε κάτι χωράφια. Το δεύτερο είναι ότι στο δήθεν ιατρείο υπήρχε ένας χώρος αναμονής σαν αυλόγυρος που είχε τους ασθενείς τον έναν δίπλα στον άλλον. Μου έκανε άσχημη εντύπωση».

«Είστε απατεώνας»

Όταν τελικά συναντήθηκε με τον 66χρονο, επιβεβαίωσε τις υποψίες της περί απάτης. «Του είπα ‘μου εγγυάστε αυτό, θέλω να μου πείτε τι ζητάτε για να μου δώσετε την όρασή μου’. Τότε χωρίς ντροπή και αναστολή, μου είπε 100.000 ευρώ. Τότε ζήτησα εγγυήσεις. Του είπα ‘τι έχετε δημοσιεύσει με την περίπτωσή μου, εργασίες, σε ιατρικά περιοδικά ή ό,τι σχετικό και θα ήθελα να μου συστήσετε και ανθρώπους που έχετε παρεμβεί με θετικό αποτέλεσμα’.

»Εκεί αλλάξαν τα πράγματα, ζορίστηκε, το ηχόχρωμά του άλλαξε. Μου είπε ‘θα κάνω ό,τι μπορώ και σε εσάς, αλλά δεν ανήκετε στις εύκολες περιπτώσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα νευρολογικά ζητήματα’. Μου είπε ότι έχει περισσότερη εμπειρία στην σκλήρυνση κατά πλάκας και λιγότερη στη δική μου περίπτωση». Όταν η γυναίκα επέμεινε και δεν έλαβε απαντήσεις, κατάλαβε πια την απάτη που ήθελε να στήσει ο 66χρονος εναντίον της. «Έκλεισα την κουβέντα και είχα την γνώμη ότι έχω πέσει σε απατεώνα. Του είπα ‘έχω δύο σκέψεις, ή είστε γιατρός με έρευνα σε τέτοιου είδους θέματα αλλά σε πρώιμο στάδιο, ή είστε απατεώνας. Για τους δύο αυτούς λόγους δε θα συζητήσω άλλο μαζί σας», κατέληξε η γυναίκα.