Μενού
novartis
Novartis | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να εμφανιστεί αύριο (28/1), προκειμένου να απολογηθεί, ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος συνελήφθη από τις Αρχές ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης επειδή φέρεται να εξαπατούσε επιχειρηματίες, αποσπώντας χιλιάδες ευρώ. Την ώρα που οι αποκαλύψεις και οι μαρτυρίες για τη δράση του κυκλώματος πληθαίνουν, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης - με ενυπόγραφη δήλωσή του - αναφέρει ότι η πορεία του διακρίνεται από τη φερεγγυότητά του. Τα θύματα, που φέρεται να έχουν εξαπατηθεί ανέρχονται τουλάχιστον στα 7, ενώ το συνολικό ποσό που φέρεται πως κατάφερε να τους αποσπάσει ανέρχεται στα 800.000 ευρώ. Ένα από τα θύματα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πώς γνώρισε τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis, υποσχόμενός του του δάνειο, που ανερχόταν στο 1.000.000 ευρώ.

«Με σύστησε ένας φίλος και μου λέει αυτός κάνει αυτό, παίρνει χρήματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εγγυημένα κλπ. Κάναμε μία συνάντηση στο Κολωνάκι, ήπιαμε έναν καφέ, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις και μας έστειλε ένα swift στις 14/9 από την τράπεζα Rak Bank με το ποσό που είχε συμφωνηθεί και ότι σε 12-15 εργάσιμες μέρες τα χρήματα θα έφευγαν από τη Rat Bank μέσω Deutsche Bank και θα ερχόταν στον τραπεζικό μας λογαριασμό», σημείωσε ένα από τα θύματα για την πρώτη του γνωριμία με το Φιλίστορα Δεστεμπασίδη. Σε ερώτηση, που του έγινε, σχετικά με το ποσό που θα έπαιρναν τα θύματα της απάτης, σημείωσε: «Αυτοί είχαν πει ότι θα παίρναμε 15 εκατομμύρια ευρώ». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο ίδιος έδωσε στον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στις 3 Μαΐου του 2022 ο επιχειρηματίας έδωσε στον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη 6 επιταγές, συνολικού ποσού 127.000 ευρώ, ενώ ενάμιση μήνα αργότερα, στις 21 Ιουνίου έδωσε 15.060 ευρώ. Όλα αυτά έγιναν για πληρωμή ασφάλισης, απόδοσης φόρου και έκδοση πιστοποιητικού για τη νομιμότητα της χρηματοδότησης. Παράλληλα, αποκάλυψε και την αντίδραση του Δεστεμπασίδη, όταν και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Εμείς μπήκαμε σε κρύο ιδρώτα που λέμε. Και από εκεί και πέρα άρχισαν ένα παραμύθι, το οποίο ήταν γελοίο. Είχαμε μιλήσει κάποιες φορές στο τηλέφωνο, όπου και μου παρέθεσε δικαιολογίες ότι η Deutsche Bank καθυστερεί. Έγινε, μου λέει, μεγάλη ταραχή με την Καϊλή κάτω στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πήγε πίσω η χρηματοδότησή σου. Και τους παρακολουθούσε, απ' όσο κατάλαβα και εγώ στη συνέχεια η ασφάλεια τα τηλέφωνα. Όταν λοιπόν ο Σαράφης είπε ότι αν σκάσει το Αμπού Ντάμπι τη βάψαμε, αυτό το τηλέφωνο τον έκαψε», συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας και θύμα της απάτης.

Υποψήφιο θύμα και Έλληνας κατασκευαστής

Ένα άλλο θύμα του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ήταν και ένας κατασκευαστής, ελληνικής καταγωγής, από τον οποίο ο «Σαράφης» φέρεται να απέσπασε 52.000 ευρώ. Η δικηγόρος, Ιωάννα Λαχανά, η οποία και είναι νομική εκπρόσωπος του θύματος ανέφερε σχετικά με το περιστατικό: «Ο εντολέας μου με κάλεσε έντρομος το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς να μπορεί μέχρι σήμερα να πιστέψει ότι είναι θύμα απάτης. Έδωσε στον ίδιο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, προκειμένου να του εξασφαλίσει δανεισμό από τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Ποιος είναι ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με το όνομα «Μάξιμος Σαράφης», έβγαλε την «κουκούλα» ενώ βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών. Ο πρώην «κουκουλοφόρος» ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μαζί με συνεργούς του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από τα θύματά τους.

«Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι ‘θα με γδάρουν’ και ‘θα με κλείσουν φυλακή’», είπε ο ίδιος μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Η σύλληψή του υποστηρίζει είναι έργο παρακράτους. «Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου».

Στόχος ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση;». «Τώρα που ο κ. Δεστεμπασίδης αποδέχθηκε ότι είναι ο ‘Μάξιμος Σαράφης’ ελπίζω η Δικαιοσύνη να του άρει την Προστασία, για να μπορούσε να τον μηνύσουμε και να έρθει να αποδείξει όσα λέει στο Δικαστήριο. Στο ερώτημα του: δεν γνωρίζω κανέναν με αυτό το όνομα!», απάντησε ο υπουργός. Ο δικηγόρος του κ. Μαραβελάκη υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο επιχειρηματίες σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δραστηριοποιείται στο τομέα του τουρισμού και ήθελε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του. «Του υποσχέθηκε ένα νόμιμο δάνειο μεγάλου ποσού για να συνεχίσει την επιχειρηματική του δράση και σταδιακά του απέσπασε 110.000 με δικαιολογίες».

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και οι συνεργοί του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από τα θύματά τους. Όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι που έπεσαν θύματά του, ανακάλυπτε προβλήματα και εμπόδια τα οποία όμως λύνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ:

  • 30.000 για την προέγκριση του δανείου
  • 18.500 διασφάλιση δανειοδότησης
  • 15.000 έκδοση πιστοποιητικού
  • 20.000 για την εταιρεία

Επιχειρηματίας αποκαλύπτει πώς του απέσπασε 110.000 ευρώ 

Στο σπίτι 66χρονου συνεργού του «Μάξιμου Σαράφη» στην Αγία Παρασκευή φέρεται πως πραγματοποιούνταν τα ραντεβού του με τα υποψήφια θύματά του. Ο 66χρονος συνεργός αναφέρθηκε σε ανάλογες επισκέψεις, που είχε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:  «Συναντούσα πιθανούς δανειολήπτες μεταξύ των οποίων και τους... προκειμένου να τους πείσω με τους συγκατηγορούμενούς μου, να αιτηθούν τη δανειοδότηση μέσω της εταιρείας Ζαχράτ. Ταξίδεψα μαζί τους στο Ντουμπάι, όπου διαπίστωσα το απατηλό της υπόθεσης».

Θύμα της απάτης έπεσε και ένας 61χρονος, ο οποίος και είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο σπίτι. Στην αρχή, μάλιστα, θεωρήθηκε από τις Αρχές ως ύποπτος για τις απάτες, όμως μέσα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, κατάφεραν και έφτασαν στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis. «Έπεσε θύμα του κατηγορούμενου με αποτέλεσμα να μου πάρει 110.000 ευρώ, τα οποία δανείστηκα και από φίλους, πιστεύοντας τα πολύ καλά μεθοδευμένα κόλπα του. Παράλληλα, με εξαπάτησε με πάρα πολλούς τρόπους, πείθοντάς με ότι αυτά που μου έλεγε ήταν αληθινά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA