Μενού
mail-elas
ΕΛ.ΑΣ | Shutterstock, Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Διαλόγοι «φωτιά» μεταξύ επίορκων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, διέταξε την αποστολή του δημοσιεύματος στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισιδώρος Ντογιάκος, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από δύο εισαγγελείς - έναν τακτικό και έναν επίκουρο-, προκειμένου να ελεγχθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σύμφωνα λοιπόν με «Το Βήμα της Κυριακής», τα πρώτα στοιχεία για το παράνομο δίκτυο ΕΛ.ΑΣ. και προσώπων που σχετίζονται κυρίως με το λαθρεμπόριο καυσίμων, φαίνεται να αποκαλύφθηκαν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων. Μάλιστα έχουν βρεθεί SMS τα οποία αποστέλλονταν σε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους από κρατικές υπηρεσίες. 

Οι διάλογοι φωτιά

29/3/2018

Μέλος κυκλώματος: «Αρχηγέ μου, έχω αδελφικό μου φίλο βενζινοπώλη»

Ανώτατος αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ: «Ό,τι γουστάρεις άμεσα»

24/5/2022

«Νονός»-έμπορος καυσίμων: «Καλημέρα»

Διοικητής ΑΤ: «Κύριε Γ, καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε (σ.σ. του λαθρεμπορίου καυσίμων) υπαστυνόμο μικρό να μην το καταλάβουν. Επίσης, για τον άλλο, για οικονομική αστυνομία μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από οικονομική μόνος του τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί και ένα θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του, ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά»

25/5/2022

 • Διοικητής ΑΤ: «Καλησπέρα κύριε Γ». 
 • «Νονός»- έμπορος καυσίμων: «Είχα δώσει ακόμα έναν άνθρωπο (σ.σ. αστυνομικό για να προωθηθεί σε ελεγκτική θέση) και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε κομπλέ. Εκεί τέλος όποτε έχουμε και εκεί δικό μας. Σκέψου μήπως για το Οργανωμένο (σ.σ. υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που ασχολείται επίσης με υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων) δώσουμε κάποιον και πας και εσύ στην Δίωξη Εκβιαστών (σ.σ. ασχολείται με τους νονούς της νύχτας) να είμαστε κομπλέ». 

(Το διάστημα των συνομιλιών φέρεται να τηλεφωνούν αξιωματικοί που υπηρετούν κοντά σε πολιτικά πρόσωπα και να ζητούν μεταθέσεις που μνημονεύονται στις συνομιλίες). 

3/6/2022

 • Διοικητής ΑΤ: «Καλημέρα». 
 • «Νονός»-έμπορος καυσίμων: «Αφού έχουμε τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο, στο Εκβιαστών (σ.σ. έχουν βάλει τους δικούς τους) να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ. Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία».

10/6/2022

 • «Νονός» – έμπορος καυσίμων: «Καλησπέρα. Τι κάνεις;». 
 • Διοικητής ΑΤ: «Ο μεγάλος με τον Οικονόμου (σ.σ. εννοεί τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου) δεν είναι ευχαριστημένος. Να το ξέρεις αυτό. Μου το είπε ο φίλος σήμερα. Σίγουρα τον πήρε Θεοδωρ τηλέφωνο και έδωσε εντολή να περάσουν όλα! Για αυτό είπε ο άλλος είμαστε πολύ καλά!». 

Επαφές με «συνεργάτες υπουργών»

Σε αρκετούς από τους διαλόγους που αποκαλύπτει «Το Βήμα» υπάρχει αναφορά σε συνεννοήσεις με «συνεργάτες υπουργών» και πρόσωπα σε αντίστοιχες θέσεις. Μάλιστα, οι αναφερόμενες στους διαλόγους μετακινήσεις αστυνομικών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τα εσωτερικά δεδομένα των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγες ώρες μετά τις καταγεγραμμένες στιχομυθίες, πράγματι υπάρχουν περίεργες άνωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν ακριβώς αυτές τις προσυνεννοημένες τοποθετήσεις αστυνομικών. 

2/3/2018

 • Μέλος κυκλώματος: «Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Κανόνισε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας». 
 • Πρώην αστυνομικός «μεσάζων»: Πάμε στη γνωστή ταβέρνα. Σε περιμένουμε να σου δώσουμε τα κρασιά σου…». 

Παράλληλα, ακολουθούν υποδείξεις του πρώην αστυνομικού σε στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ για μεταθέσεις «ημετέρων» σε αστυνομικές υπηρεσίες και ανάμεσα σε αυτές στη Μύκονο (2/3/2018). 

28/3/2018

 • Μέλος κυκλώματος: «Στρατηγέ μου, με πήρε τώρα ο Πάνος Καμμένος. Στο ΑΤ Αμαρουσίου μεταβαίνει τώρα ο δικηγόρος Σ. Να εφαρμόσει δικαστική απόφαση». 
 • Ανώτατος αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ: «Πήραμε πριν δεκάπεντε λεπτά τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό εκεί και τακτοποιήθηκε το θέμα. Καλημέρα». 

21/12/2018

 • Μέλος κυκλώματος: «Στρατηγέ μου, καλημέρα. Να βοηθήσουμε τρία βενζινάδικα ή να απευθυνθώ στους πολιτικούς στο υπουργείο;»
 • Ανώτατος αξιωματικός ΕΛΑΣ: «Όχι φίλε μου, εγώ και άμεσα»