Μενού
xionia-attiki
Χιόνια στην Αττική (Φωτογραφία αρχείου) | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα χτυπά ήδη τη χώρα μας και φέρνει χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν ολικό παγετό στις περιοχές που θα επηρεάσει το βαρομετρικό χαμηλό. Μάλιστα, ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας που θα ντυθούν στα λευκά ενδέχεται να είναι σύντομα και το κέντρο της Αθήνας. Οπως είπε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα για πέντε ημέρες. Τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο το βράδυ και θα πλήττουν τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, μία πολική αέρια μάζα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατευθύνεται προς τη χώρα μας και θα αλληλεπιδράσει με τις θαλάσσιες εκτάσεις της Ελλάδας και έτσι θα σχηματίσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά. Τα κύρια χαρακτηριστικά των χιονοκυμάτων θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα καις ε πολύ χαμηλά υψόμετρα και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα θα καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15 βαθμούς κελσίου που μπορούν να προκαλέσουν ολικό παγετό καθώς οι θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 0 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον η κακοκαιρία Μπάρμπαρα θα φέρει και ισχυρούς ανέμους, καθώς και καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας.

Πάντως, κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω χιονιού και παγετού έχουν προκληθεί ήδη σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης, στη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο. Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, θέση Αγία Παρασκευή έως την θέση Αραποκέφαλα. Επίσης, στην ίδια επαρχιακή οδό, έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από το πρωί καθώς σαρωτικοί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται στα οχήματα. Πιθανή η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Αυστηρές και οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Υποχρεωτικές για τα οχήματα καθίστανται οι αλυσίδες χιονιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις μετά τη σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής. Σε έκτακτη ενημέρωση την Παρασκευή (3/2), ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανάφερε ότι πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα περιφέρειες και δήμοι ενώ ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για πυκνές χιονοπτώσεις.

Πρόστιμο 80 ευρώ για όσους δεν έχουν αλυσίδες χιονιού

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ για όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Το μεσημέρι της Κυριακής θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα», δήλωσε, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε. Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  «Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.